Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1116878_0001.png
1116878_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. maj 2012Sagsnr.: 15547Dok.nr.: 383822
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 252 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 252:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17/4-12 fra WWF om rådsmøde(Landbrug & Fiskeri) den 26. og 27. april 2012, jf. FLF alm. del - bilag246.”

Svar:

WWF har forud for april rådsmødet for landbrug og fiskeri fremsendt deres synspunktervedrørende regionalisering og omsættelige kvoteandele (TFC) i relation til reformen afden fælles fiskeripolitik.Jeg deler i stort omfang WWF’s synspunkter på de to emner.Hvad angår regionalisering, så byder jeg en regionaliseret tilgang til den fælles fiskeri-politik velkommen.Den udbredte opfattelse blandt såvel medlemsstater som interesseorganisatio-ner/NGO’er er, at Kommissionens forslag er for ukonkret, og har en række mangler. Jegkan tilslutte mig denne opfattelse, og vi har fra dansk side blandt andet påpeget, atKommissionens model ikke i tilstrækkelig grad sikrer ensartethed i implementering ogregulering (”level playing field”) på tværs af EU. Endvidere skaber modellen også usik-kerhed om, hvorvidt medlemsstaterne i en region leverer samlet, hvad de skal, for atopfylde de overordnede mål.
Jeg er enig med Kommissionen – og WWF - i, at forvaltningen i udgangspunktet skalbaseres på anvendelse af flerårlige planer, og at disse således skal danne rammen forregionalt samarbejde. Konkret skal samarbejdet vedrøre de mere detaljerede bestemmel-ser med henblik på at nå de mål, som er fastsat i overordnet EU-regulering, i dette til-fælde de flerårige planer.En EU-ramme for regionaliseret samarbejde skal sikre en effektiv kontrol og en ”levelplaying field” mellem medlemsstaterne. Samtidig må den rumme den fornødne fleksibi-litet, således at den konkrete udmøntning kan tilpasses de forskellige forhold i de enkel-te regioners havområder. De rådgivende råd skal spille en vigtig rolle i det regionalesamarbejde, og skal inddrages aktivt i den konsultative fase.På rådsmødet i april var der generelt opbakning fra mange lande til en model for regio-nalisering, hvor detaljerede bestemmelser koordineres regionalt, men gennemføres vedEU-foranstaltninger, der sikrer en ”level-playing-field” på tværs af medlemsstaterne.Det danske formandskab arbejder nu derfor med at indarbejde grundlaget for en sådanmodel i grundforordningen.Jeg kan også tilslutte mig, at der skal sikres de fornødne midler i Den Europæiske Hav-og Fiskerifond til understøtning af en regionaliseringsproces, hvilket vi fra dansk sidearbejder for.I relation til omsættelige kvoteandele (TFC) er jeg enig med WWF, at TFC ikke skalvære obligatoriske for medlemslandene at anvende. Anvendelsen af omsættelige kvotermå vurderes og anvendes ud fra de særlige forhold, der gør sig gældende i de enkeltemedlemsstater.Jeg finder endvidere, at det bør være op til hver enkel medlemsstat at dokumentere sinkapacitet, herunder at der ikke er overkapacitet i det enkelte medlemsstaters fiskerier.Og det bør være op til den enkelte medlemsstat at løse problemet med overkapacitet.Dokumentation og rapportering af dette til Kommissionen kan eventuelt gøres til enbetingelse for at opnå støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng
2