Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1121195_0001.png
1121195_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. maj 2012Sagsnr.: 15266Dok.nr.: 375227
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 251 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 251:

”Vil ministeren fremsende retningslinjer for og/eller erklæringer om habilitet hosformanden for dyreetisk råd samt formanden for etisk råd?”

Svar:

Vedrørende reglerne for udpegning af medlemmer til Det Dyreetiske Råd samt rådetssammensætning og virke kan der henvises til Fødevareministeriets besvarelse af 8.februar 2012 af spørgsmål nr. 84 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri. Det fremgår heraf bl.a., at rådet består af en formand og mindst 10andre medlemmer, at medlemmerne beskikkes for 3 år ad gangen, og atfødevareministeren udpeger rådets formand og de øvrige medlemmer. Endviderefremgår det, at ministeren ved sammensætningen af rådet så vidt muligt skal sikre, at derblandt rådets medlemmer er personer med indsigt i de faglige discipliner, der har særligbetydning for løsningen af de opgaver, som er tillagt Det Dyreetiske Råd.Der er ikke fastsat særlige retningslinjer vedrørende habilitet for formanden for DetDyreetiske Råd eller indhentet en erklæring om habilitet fra formanden i forbindelsemed hans udnævnelse.Jeg vil i øvrigt gerne gentage, hvad jeg også i min tidligere besvarelse af 19. marts 2012af spørgsmål nr. 150 (Alm. del) fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri hargivet udtryk for, nemlig at jeg har fuld tiltro til, at Peter Sandøe på bedste vis kanvaretage sine opgaver som formand for Det Dyreetiske Råd.
Der henvises i øvrigt for så vidt angår Det Dyreetiske Råd til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 250 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri.Til brug for besvarelsen for så vidt angår Det Etiske Råd har Fødevareministerietindhentet en udtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, da Det Etiske Rådhører under dette ministeriums ressortområde. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelsehar oplyst følgende:”Der er ikke praksis for at anvende retningslinjer for eller erklæringer omhabilitet for så vidt angår formanden for Det Etiske Råd. Der er i Rådetløbende opmærksomhed på spørgsmålet om habilitet, og i få situationertaget stilling til konkrete rådsmedlemmers habilitet, hvor det er ført tilreferat og fremgår af Det Etiske Råds udtalelse. Som eksempel henvisesder til Rådets udtalelse fra 2010 ”Etiske aspekter ved nye typer afstamceller og befrugtningsteknikker.”
Mette Gjerskov
/Anton Høj Jacobsen
2