Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1121182_0001.png
1121182_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. maj 2012Sagsnr.: 15266Dok.nr.: 374901
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 248 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 248:

”Finder ministeren det acceptabelt, hvis ministerens udpegede formænd forarbejdsgrupper, hvor nogle interessenter har stor økonomisk interesse i udfaldet afforhandlinger, enten selv eller via deres lederskab af et center/institution modtagerpenge af interessenten for sideløbende med formandskabet og i samarbejde medinteressenten at udarbejde en rapport til brug for forhandlingerne i arbejdsgruppen?”

Svar:

Fødevareministeriet lægger afgørende vægt på, at formænd for arbejdsgrupper m.v.udpeges på grundlag af solide faglige kvalifikationer inden for det felt, som denpågældende arbejdsgruppe m.v. skal beskæftige sig med. Der er således et behov forsagkyndige eksperter til at bidrage med den rådgivning, som arbejdsgrupper skal kunnelevere.De relevante kvalifikationer vil i almindelighed foreligge på baggrund af forskelligeformer for erfaring inden for det pågældende fagområde, eksempelvis fra forskning,hvor det er almindeligt udbredt, at projekter helt eller delvis kan være finansieret afprivate organisationer, virksomheder, fonde m.v.Fødevareministeriet finder det naturligt, at en arbejdsgruppe forholder sig til relevantforskning om de emner, som arbejdsgruppen beskæftiger sig med, herunder resultaternefra forskningsprojekter, som helt eller delvis har været finansieret med private midler.Ministeriet finder det på den baggrund heller ikke generelt betænkeligt, at resultaterne
fra sådanne forskningsprojekter, som formænd eller medlemmer af arbejdsgrupper mv.inden for Fødevareministeriets ressortområde har gennemført i anden sammenhæng,indgår i den pågældende arbejdsgruppes arbejde.Det bemærkes i den forbindelse i øvrigt, at arbejdsgrupper, råd m.v. i almindelighed erbredt sammensat med repræsentanter for organisationer, erhverv, forskning m.v. medhenblik på at inddrage forskellig ekspertise og forskellige synspunkter.Endvidere bemærkes, at råd og arbejdsgrupper som udgangspunkt alene har enrådgivende funktion i form af afgivelse af rapporter m.v., og at det vil være de relevantemyndigheder – og for så vidt der er tale om lovgivning Folketinget – der følger op pårapporterne i form af regelfastsættelse m.v.
Mette Gjerskov
/Anton Høj Jacobsen
2