Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1112990_0001.png
1112990_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 10582Dok.nr.: 379787
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 240 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 240:

”Ministeren bedes redegøre for de eksisterende regler for bopælspligt og eventuelle dis-pensationsmuligheder, når en arving arver en landbrugsejendom, herunder om arvingenskal tage fast bopæl på den arvede landbrugsejendom.”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for NaturErhvervstyrelsen, som udtaler følgende:”Erhvervelse af en landbrugsejendom ved arv er reguleret af landbrugslovens § 14 (lov-bekendtgørelse nr. 616 af 1. juni 2010).Ejerens ægtefælle kan uden betingelse om at opfylde bopælspligten erhverve adkomst påen landbrugsejendom i landzone ved at forblive i uskiftet bo eller ved arv fra ægtefælle,hvis ejeren har haft lovlig adkomst på ejendommen.Andre end ejerens ægtefælle kan erhverve adkomst ved arv, hvis arveladeren eller den-nes ægtefælle har haft lovlig adkomst på den pågældende ejendom i mindst 8 år, og er-hververen inden 2 år efter erhvervelsen opfylder kravet om fast bopæl.Der er ikke krav om, at ejeren selv bebor ejendommen, idet bopælspligten kan opfyldesved, at en anden person tager bopæl på ejendommen.
Der gælder ved arv ikke særlige dispensationsmuligheder for opfyldelse af bopælsplig-ten, men det gælder generelt, at der efter ansøgning kan opnås forlængelse af fristen, nårsærlige forhold taler for det. Fx hvis det dokumenteres, at det er nødvendigt at foretageistandsættelse eller ombygning af beboelsesbygningen.Der kan tillige opnås en kortere udsættelse, hvis arvingen/erhververen pga. uddannelseeller arbejdsforhold midlertidigt er forhindret i at opfylde bopælspligten.Der kan gives tidsubegrænset dispensation fra bopælspligten, når en landbrugsejendom ilængere tid har været i slægtens eje, og ejendommen overdrages til en legal arving efterarveloven. Ved længere tid i slægtens eje forstås som udgangspunkt 3 generationer eller75 år.”Jeg kan henholde mig til denne redegørelse.
Mette Gjerskov
/Poul Arne Iversen
2