Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1113553_0001.png
1113553_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. maj 2012Sagsnr.: 15429Dok.nr.: 379521
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. april 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 225 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Esben Lunde Larsen (V)

Spørgsmål 225:

”Ministeren bedes gøre rede for, hvordan den øgede pesticidafgift stiller danskekartoffelavleres konkurrencesituation i forhold til samtlige EU-lande?”

Svar:

Regeringen har på baggrund af de modtagne høringssvar på skatteministerens lovforslagom forhøjelse og omlægning af pesticidafgifterne besluttet at iværksætte en ordning, derafbøder de økonomiske konsekvenser af afgiften for kartoffelavlerne.Med ordningen reduceres afgiften for bejdsemidler, og samtidig overføres en andel afmerprovenuet fra pesticidafgiften til Kartoffelafgiftsfonden, der i en overgangsperiodevil få styrkede muligheder for at fremme avlernes omstilling til et lavere pesticidfor-brug. Alternativt vil Kartoffelafgiftsfonden også i en overgangsperiode kunne beslutte atnedsætte kartoffelavlernes afgift til fonden.Der er herudover en række ordninger, som allerede er igangsat eller som regeringen er igang med, og som kan reducere omkostningerne og blandt andet hjælpe kartoffelbran-chen igennem den grønne omstilling. Det gælder særligt tilskudspuljen til miljøteknolo-gi, hvoraf en del er målrettet pesticidområdet, samt tilskud via GUDP til et udviklings-projekt om et varslingssystem for kartoffelskimmel.Med disse tiltag er det min vurdering, at pesticidafgiften i sig selv vil få meget begræn-set indflydelse på kartoffelbranchens konkurrencesituation.Det skal nævnes, at det hos Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, for-ventes, at der vil være gode markedsmuligheder dansk producerede kartofler i de kom-mende 5 – 10 år.
I følge instituttet er den internationale markedsvækst betydelig – sammenlignet medandre landbrugsprodukter – og kartoffelproduktion vurderes at være et højværdiprodukt,som i væsentlig grad matcher de kompetencer og konkurrenceparametre, som findes idansk landbrug og i den danske landbrugs- og fødevareklynge.
Mette Gjerskov
/Lars O. Hansen
2