Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1099141_0001.png
1099141_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. marts 2012Sagsnr.: 14873Dok.nr.: 365105
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15.03.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 206 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V)

Spørgsmål nr. 206:

”Vil ministeren oplyse, hvorfor der lægges op til, at det skal koste penge forfødevarevirksomheder at få udstedt certifikater til salg af varer i udlandet?”

Svar:

Brugerfinansiering af Fødevarestyrelsens udstedelse af eksportcertifikater mv.indgår iFødevareministeriets udmøntning af initiativet om effektiv administration i staten.Initiativet indgik oprindeligt i VK-regeringens finanslovsforslag for 2012 og indebærer,at statens driftsinstitutioner skal reducere udgifterne med 2½ pct. i 2012 og 5 pct. i 2013og frem. Dette skal ske gennem en effektivisering og prioritering af institutionernesopgavevaretagelse.På Fødevareministeriets område skal der samlet set udmøntes en udgiftsreduktion på 58mio. kr. årligt fra 2013.Fødevarestyrelsen løser i dag en række opgaver i forhold til at understøtte eksport aflevende dyr og kødprodukter til lande uden for EU, når eksportvirksomhederne ellerderes brancheorganisationer anmoder om det. Det drejer sig bl.a. om udarbejdelse afeksportcertifikater, sagsbehandling af såkaldte akutsager vedr. enkeltvirksomhederseksport, forberedelse og afholdelse af inspektionsbesøg fra tredjelande mv. Den årligeomkostning hertil udgør 6 mio. kr., og brugerfinansiering vil svare til ca. 0,2 promille afværdien af fødevareerhvervets samlede eksport.Fødevarestyrelsens arbejde udføres som følge af krav fra tredjelande om, atmyndighederne i eksportørens hjemland,f.eks. gennem certificering, skalforsikreat depågældende produkter lever op til tredjelandets krav for fødevaresikkerhed og –sundhed.
Der er tale om ydelser, eksportvirksomhederne og deres brancehorganisationerrekvirerer i Fødevarestyrelsen, og som det i en prioriteringssituation for staten vurderesrimeligt, at erhvervetselv finansierer. Det skal i den forbindelse bemærkes, at de ydelserUdenrigsministeriet/Eksportrådet udfører for danske eksportvirksomheder ligeledes erfinansieret af erhvervet. Tiltaget indebærer således, at der kommer større ensartethed ifinansieringen af de danske myndigheders betjening af eksportvirksomheder på tværs afsektorer.
Mette Gjerskov
/Erik Nielsen
2