Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1100718_0001.png
1100718_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. april 2012Sagsnr.: 14748Dok.nr.: 357689
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. marts stilletfølgende spørgsmål nr. 197 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 197:

”På baggrund af artiklen ”Landmand træt af ti-meter dyrkningsfrie randzoner” fraDagbladet Ringkøbing-Skjern den 06. marts 2012 bedes ministeren svare på, om detkan være rimeligt, at landmanden skal have en ny miljøgodkendelse, som koster150.000 kr. at få udarbejdet, fordi landmanden skal leje ny erstatningsjord som følge afdet manglende jordtilliggende, som de dyrkningsfrie bræmmer medfører i forhold tilbalancen mellem arealkrav og antal dyreenheder.”

Svar:

Miljøstyrelsen har oplyst følgende, som jeg henholder mig til, at leje af nyerstatningsjord ikke i sig selv udløser krav om en miljøgodkendelse på husdyrbrug udenen miljøgodkendelse. Såfremt der foreligger en miljøgodkendelse på et husdyrbrug, skalændringer af udbringningsarealet anmeldes kommunen efter reglerne i § 15-16 ibekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug. Såfremt arealerne harmindst samme omfang og ikke er mere sårbare, vil det ikke udløse krav om et tillæg tilmiljøgodkendelsen. Der kan i den forbindelse henvises til notat fra Miljøstyrelsen(vedlagt), hvor det bl.a. er præciseret at:”De samme principper gør sig gældende forudbringningsarealerne, således at der kun må være bagatelagtige afvigelser mht. tilgodkendte arealer (inkl. anmeldte ændringer) i enkelte år. Som en bagatel kan f.eks.nævnes, at hvis etablering af 10 meter randzoner langs vandløb reducererudbringningsarealet marginalt, vil en sådan ændring normalt kunne foretages udenanmeldelse eller godkendelse. Set over en længere årrække skal udbringningsarealetdog være mindst det godkendte/tilladte areal”.
Hvis et husdyrbrug er midt i en ansøgningsproces, hvor det manglende randzoneareal iforhold til den ønskede husdyrproduktion lige præcis betyder, at nye arealer skalinddrages, kan der selvfølgelig være omkostninger forbundet med at få inddraget nyearealer../. Miljøstyrelsens notat af 25. august 2008 ”Anmeldelse af udskiftning afudbringningsarealer
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2