Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1100731_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. april 2012Sagsnr.: 14748Dok.nr.: 357686
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. marts stilletfølgende spørgsmål nr. 196 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 196:

”På baggrund af artiklen ”Landmand træt af ti-meter dyrkningsfrie randzoner” fraDagbladet Ringkøbing-Skjern den 6. marts 2012 bedes ministeren redegør rede for, omministeren vil kompensere landmandens ekstra udgifter, når han samtidig skal lejeerstatningsjord, da – som det fremgår af artiklen – den økonomiske kompensation på0,16 øre pr. kvadratmeter ikke svarer til den faktiske udgift, som landmanden har.”

Svar:

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 195, vil der med den ledsagendetilskudsordning under landdistriktsprogrammet kunne søges om tilskud tilkompensation for de rådighedsindskrænkninger, der følger af randzoneloven. Vedfastsættelse af tilskud, der finansieres under landdistriktsprogrammet, kræver EU-kommissionen, at denne baseres på beregninger foretaget af en uafhængig institution.Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet har foretaget beregninger af deindkomsttab og meromkostninger, der er ved at udlægge randzoner for langt de flestebedriftstyper. Det er disse beregninger, der således danner baggrund for tilskuddetsstørrelse. I beregningerne indgår udgifter for erstatningsjord.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen