Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1100696_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. april 2012Sagsnr.: 14748Dok.nr.: 357681
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. marts stilletfølgende spørgsmål nr. 193 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 193:

”På baggrund af artiklen ”Landmand træt af ti-meter dyrkningsfrie randzoner” fraDagbladet Ringkøbing-Skjern den 6. marts 2012 bedes ministeren redegøre for,om der reelt er tale om ti meter bræmmer, eller om det bliver mere end ti meter,når udgangspunktet for at måle bræmmer ikke sker fra vandkanten, men fra dethøjeste punkt på brinken ned til åen”

Svar:

De nye obligatoriske randzoner følger nøje den lov, der blev vedtaget af den tidligereregering, dvs. den lægger sig uden på de eksisterende 2 m bræmmer jf. § 69 ivandløbsloven, der hvor disse forefindes. Hvor der ikke er 2 m bræmmer, måles de nyerandzoner fra samme sted som 2 m bræmmerne, dvs. fra vandløbets øverste kant(kronekant). Den øverste kant er overgangen fra det skrånende terræn mod vandløbeteller søen til det flade terræn, der normalt kan jordbehandles. Hvor der ikke er enegentlig ”kronekant”, beregnes randzonen som overgangen mellem bevoksningen afvand- og sumpplanter og egentlige landplanter.Den samlede randzone, dvs. inklusiv 2 m bræmmer, bliver med randzoneloven ingensteder over 10 m.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen