Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1097622_0001.png
1097622_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. marts 2012Sagsnr.: 14681Dok.nr.: 363706
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. marts 2012stillet følgende spørgsmål nr. 180 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).

Spørgsmål 180:

”Hvader årsagen til, at der er indført importforbud mod hellig basilikum, jf.http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Import_og_eksport/Sider/Sidste%20nyt.aspx?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende, som jeg kanhenholde mig til:”Den 23. januar 2012 blev der på baggrund af tvivlen om krydderurten, helligbasilikums (Ocimum tenuiflorum L.) sundhedsmæssige effekt, udsendt en nyhed påFødevarestyrelsens hjemmeside om, at planten ikke måtte markedsføres i Danmark. Detskal understreges, at der har været udstedt et markedsføringsforbud mod krydderurten ogikke et importforbud. Allerede før udstedelsen af det generelle markedsføringsforbud varder forbud mod anvendelse af planten i kosttilskud.Markedsføringsforbuddet blev udstedt på baggrund af forsigtighedsprincippet. DTU,Fødevareinstituttet, har foretaget en vurdering af krydderurten, hvor der rejses tvivl omplantens sundhedsmæssige effekt. Planten er set anvendt både som kosttilskud, i te ogsom krydderurt i mad.Den 13. februar 2012 bragte Danmark sagen op på et arbejdsgruppemøde omlandbrugskontaminanter i EU-regi. Konklusionen på dette møde blev, atmedlemsstaterne skulle have tid til at vurdere risici og anvendelsen af krydderurten med
henblik på at fastlægge en harmoniseret tilgang til håndteringen i EU. Med udsigt til etfælles initiativ på EU-niveau, og da Fødevarestyrelsens vurdering efter mødet var, attvivlen vedrørende den sundhedsmæssig effekt ikke var tilstrækkelig til at opretholde etmarkedsføringsforbud, besluttede Fødevarestyrelsen, at det udstedtemarkedsføringsforbud indtil videre skulle suspenderes. Dog således at forbuddet medanvendelse af planten i kosttilskud stadig er gældende. Restauratører m.fl. kan således pånuværende tidspunkt lovligt anvende hellig basilikum i deres tilberedning.I Fødevarestyrelsens nyhedsbrev af 20. februar 2012 oplyses der om, at forbuddet indtilvidere er suspenderet, men at Fødevarestyrelsen anser hellig basilikum som uegnet somfødevare, da indtagelse af friske blade såvel som ekstrakter anses som sundhedsmæssigtbetænkeligt.Stillingtagen til risikoen ved indtagelse af krydderurten afventer nærmere drøftelse iEU-regi. Spørgsmålet vil blive taget op på et møde i arbejdsgruppen forlandbrugskontaminanter i løbet af foråret. Fødevarestyrelsen vil arbejde for fælles EU-regler for hellig basilikum”.
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2