Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2012Sagsnr.: 13968
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 162 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).Spørgsmål 162:
”Kan ministeren oplyse om, der er regler for, hvor meget hvedemel, der måvære i et brød, der kan kaldes rugbrød og hvis ikke, vil ministeren da fastsætteen øvre grænse for, hvor meget hvedemel der må være i rugbrød, og vilministeren stille krav om, at mængden af de enkelte ingredienser i rugbrødoplyses, når der er en varedeklaration?”Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Der er ikke regler for, hvilke ingredienser der skal være i forskellige brødtyper. Derforer der heller ikke regler for, hvor meget hvedemel der må være i rugbrød, men det erklart, at der skal være rug i et rugbrød. Det beror på en konkret vurdering i forhold til detenkelte produkt, om brødet kan betegnes som rugbrød.Når et brød sælges som færdigpakket rugbrød, er der i dag krav om, at det skal stå iingredienslisten, hvor meget rug der er i. På den måde er det sikret, at forbrugerne kanvælge på et oplyst grundlag.”Jeg har derfor ikke intentioner om at detailregulere sammensætning af brød, da reglerneallerede beskytter imod vildledning.
Mette Gjerskov
/ Caroline D. Nordentoft