Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1087900_0001.png
1087900_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. marts 2012Sagsnr.: 13955Dok.nr.: 344592
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 134 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 134:

”Agter ministeren at tage initiativ til en model, hvor en procentdel af støtten udbetalestil den enkelte landmand, så landmanden i en tid med stram økonomi ikke bliver ramtuforholdsmæssigt hårdt af manglende udbetalt støtte.”

Svar:

I henhold til EU-bestemmelserne kan udbetaling af enkeltbetalingsstøtte tidligst findested fra den 1. december i ansøgningsåret, og støtten skal være udbetalt senest den 30.juni i det efterfølgende år. Udbetalingen kan ske i op til to rater, men udbetaling af enførste rate til en ansøger forudsætter, at hans sag er belyst i et omfang, at der ikke errisiko for, at der udbetales for meget, som efterfølgende skal tilbagesøges.Det er vigtigt for mig, at udbetalingen af enkeltbetalingsstøtte sker så tidligt som muligttil så mange ansøgere som muligt. Det er derfor blevet prioriteret at færdigbehandle såmange ansøgninger som muligt, således at så mange ansøgere som muligt kan modtageden fulde støtte allerede i december.
For så vidt angår sager, der ikke er færdigbehandlet i december, er det som nævnt i vissetilfælde muligt at foretage rateudbetaling til ansøgerne. Anvendelsen af muligheden forrateudbetaling i de tilfælde, hvor den endelige afgørelse trækker ud, og hvor det efterreglerne er muligt, jf. ovenfor, vil således imødekomme ønsket om udbetaling af en delaf støtten til den enkelte berørte landmand, hvis sag ikke er færdigbehandlet i december.Udbetaling af enkeltbetaling i flere rater betyder imidlertid, at en sag skal behandles i toomgange, hvilket lægger beslag på yderligere ressourcer. Det er af denne årsag min op-fattelse, at den nuværende model for udbetaling af enkeltbetaling, hvor det er prioriteret,at så mange ansøgere som muligt får udbetalt den fulde støtte allerede i december, sam-let er den mest hensigtsmæssige og effektive.Jeg kan i denne forbindelse henvise til mit svar på udvalgets spørgsmål 133, hvoraffremgår, at der pr. 21. februar i år alene var 142 ansøgninger om enkeltbetaling for 2011,som endnu ikke var færdigbehandlet. Det er muligt, at færdiggørelsen af sagsbehand-lingen vil medføre, at der i nogle af disse sager ikke vil ske udbetaling af støtte, fx pågrund af arealafvigelser og heraf følgende sanktioner.
Mette Gjerskov
/Peter Anthonisen
2