Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1087022_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. februar 2012Sagsnr.: 13832Dok.nr.: 344026
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 128 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 128:

”I relation til ministerens udspil om, at offentligheden skal kunne færdes på bræmmer-ne, hvordan forstår ministeren begrebet ekspropriation?”

Svar:

Begrebet ekspropriation forstås i overensstemmelse med grundlovens § 73, stk. 1.Randzoneloven, som blev vedtaget i 2011, indebærer, at bedrifter pålægges en rækkedyrkningsmæssige restriktioner af hensyn til vandmiljøet. Fødevareministeriet har netopafsluttet høringen af et ændringsforslag til loven. Forslaget vedrørende ændring af rand-zoneloven er således ikke fremsat, og der kan frem til fremsættelsen forekomme tilpas-ninger i lyset af de modtagne høringssvar.Forslag til ændring af randzoneloven indebærer blandt andet, at adgangen til randzoner-ne kan ske efter naturbeskyttelseslovens generelle regler om adgang til udyrkede area-ler. Disse regler indebærer ikke ekspropriation.Udover de generelle begrænsninger for adgang, som er reguleret i naturbeskyttelseslo-ven vil der i ændringsforslaget til randzoneloven blive indarbejdet en mulighed for, atlodsejere, der måtte blive atypisk hårdt ramt, f.eks. på grund af særlig bynær beliggen-hed, kan ansøge om dispensation.Mette Gjerskov/Ulla Heiden