Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1085806_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. februar 2012Sagsnr.: 13868Dok.nr.: 342469
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 9.2.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 124 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 124:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Kriterier for RTC holder ikke” i Fiskeritidende2. februar 2012 særligt med vægtning af citatet: ”det er således videnskabeligtdokumenteret, at de nuværende kriterier for Real Rime Closure (RTC) er uberettigede,fordi ungfisk er så klumpet fordelt, at fangsten i et trawltræk ikke direkte kan brugessom mål for den lokale tæthed.”

Svar:

Formålet med systemet for realtidslukninger (RTC-systemet) er at beskytte ungfisk afarterne torsk, kuller, hvilling og sej. En lukning bliver aktiveret, såfremt der i et enkelttræk konstateres for mange undermålsfisk af ovennævnte arter.I forbindelse med designet af RTC-systemet i EU blev det drøftet, om man skulle haveflere kontrolprøver, før et område kunne lukkes, men på grundlag af skotske erfaringermed midlertidigt lukkede områder blev hensynet til, at lukninger skulle være ’real-time’,vægtet højere.Fødevareministeriet vil studere den videnskabelige rapport nærmere med henblik på atvurdere et eventuelt behov for at justere reglerne. Det vil være Kommissionen, der skalvedtage en eventuel justering af reglerne.
Mette Gjerskov/Jacob Løvenstjerne