Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1073392_0001.png
1073392_0002.png
1073392_0003.png
1073392_0004.png
1073392_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 31. januar 2012Sagsnr.: 2011-0032-0059/MREDok.nr.: 324322
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 11 (Alm. del) til justitsministeren, som den 3. november2011 svarede foreløbigt på spørgsmålet. Den 5. januar 2012 er spørgsmål nr. 11 (Alm.del) stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, der hermed besvarerspørgsmålet endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF)

Spørgsmål 11:

”Kan ministeren oplyse, hvordan reglerne for kastration af smågrise er i Danmark iforhold til andre europæiske lande, og herunder hvordan problemet med ornelugthåndteres i andre lande.”

Svar:

1.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan oplyse, at det følger af bilag I,kapitel I, pkt. 8, i Rådets direktiv nr. 2008/120/EF af 18. december 2008 om fastsættelseaf mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin (kodificeret udgave) - der bl.a.kodificerer Kommissionens direktiv nr. 2001/93/EF af 9. november 2011 - at kastreringaf hansvin må foretages ved andre metoder end overrivning af væv, og at kastrationenkun må udføres af en dyrlæge eller en person, der er uddannet heri, og som har erfaringi udførelsen af de anvendte teknikker med passende midler og under hygiejniskeforhold. Hvis der foretages kastration af svin senere end på syvendedagen efter fødslen,skal kastrationen altid foretages af en dyrlæge og under bedøvelse og yderligerelængerevarende analgesi (smertebehandling).Af § 5 i bekendtgørelse nr. 324 af 6. maj 2003 om halekupering og kastration af dyr,som ændret senest ved bekendtgørelse nr. 1471 af 15. december 2010, følger det, at dyrkun må kastreres, hvis dyret er bedøvet, inden kastrationen foretages. Svin må dogherudover kastreres i overensstemmelse med § 7.Det følger endvidere af § 6 i bekendtgørelsen, at kastration af dyr altid skal foretages afen dyrlæge, medmindre andet følger af bl.a. bekendtgørelsens § 7, stk. 1.
Herudover fremgår det af § 7 i bekendtgørelsen, at kastration af pattegrise kan foretagesuden forudgående bedøvelse af pattegrisen, hvis det sker så tidligt som muligt inden fordyrets 2.-7. levedøgn, og hvis dyret gives smertebehandling. Kastrationen må kunforetages af en dyrlæge eller en person, der er uddannet heri, og som har erfaring med atkastrere pattegrise med passende midler og under hygiejniske forhold. Kastration vedoverrivning af væv må ikke foretages. Herudover følger det af § 7, at hvis kastrationforetages efter pattegrisens 7 første levedøgn, skal dyret gives længerevarendesmertebehandling.Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har til brug for besvarelsen afspørgsmålet anmodet Udenrigsministeriet om via de danske ambassader i EU-medlemslandene samt Norge og Schweiz at indhente oplysninger om reglerne forkastration af smågrise og håndteringen af problemet med ornelugt. Ministeriet forFødevarer, Landbrug og Fiskeri har efterfølgende modtaget oplysninger herom frasamtlige medlemslande samt Norge og Schweiz. De modtagne oplysninger, dervedlægges i kopi, er sammenfattet nedenfor.

2.

Det fremgår af de modtagne oplysninger, at Belgien, Cypern, Finland, Frankrig,Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Spanien ogTyskland har fastsat regler om kastration af svin, der svarer til reglerne i direktiv nr.2008/120/EF.Litauen, Slovakiet og Ungarn har oplyst, at kastration af svin senere end påsyvendedagen efter fødslen altid skal foretages af en dyrlæge og under bedøvelse ogyderligere længerevarende smertebehandling.Endvidere fremgår det af de modtagne oplysninger, at der i Bulgarien er fastsat regler,der indebærer, at der ved kastration af svin efter dyrets syvende levedøgn, i tillæg tilkravene om dyrlæge, bedøvelse og smertebehandling, også skal iagttages forholdsreglerom at forebygge aggressiv adfærd og forstyrrelse af dyrets appetit.I Estland må grise, der er over 7 dage gamle, kun kastreres af en dyrlæge og underanvendelse af midler for at undgå smerte, f.eks. narkose eller lokalbedøvelse.Om reglerne i Letland er det oplyst, at det i Letland er tilladt at kastrere svin i alderenop til syv dage uden restriktioner, så længe der ikke forekommer vævsskade. Såfremtkastration foretages efter dette tidspunkt, skal kastrationen foretages under bedøvelse afdyret, efterfulgt af smertestillende behandling, og skal i disse tilfælde udføres af enpraktiserende dyrlæge.I Norge skal kastration af alle svin ifølge de modtagne oplysninger foretages underbedøvelse af dyret, og dyret skal gives smertelindring.Det fremgår endvidere af de modtagne oplysninger, at Rumænien har fastsat regler omkastration af svin i en national bekendtgørelse, nr. 202 af 25. august 2006, somudmønter bl.a. Rådets direktiv nr. 91/630/EØF af 19. november 1991 om fastsættelse afmindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin. Reglerne indebærer, at kastration af
2
smågrise, der er ældre end 7 dage, kun kan udføres af en dyrlæge og kræver bedøvelse.Er smågrisene endnu ikke 7 dage gamle, kan indgrebet foretages af enten en dyrlægeeller en anden uddannet person under anvendelse af de korrekte instrumenter og underiagttagelse af de nødvendige hygiejniske krav, men uden bedøvelse. Der er ikke iRumænien indført yderligere regler på området. Rådets direktiv nr. 2008/120/EF er ikkeudmøntet i rumænsk lovgivning.I Schweiz er der pr. 1. januar 2010 fastsat regler, der forbyder kastration af orner udenbrug af smertestillende midler. Der kan således i Schweiz foretages kirurgisk kastration,når dyret er under fuld narkose og gives et efterfølgende smertestillende middel, og nårindgrebet foretages af en kyndig person. Endvidere kan der foretages kastration vedanvendelse af midlet Improvac, som er en vaccine, der indsprøjtes to gange i løbet af etbestemt tidsrum. Endelig foretages også i Schweiz opdræt af unge orner udenkastration.Om reglerne i Slovenien er det oplyst, at det er tilladt at kastrere smågrise i alderen optil 5 dage uden bedøvelse. Kastrationen skal foretages af en hertil autoriseret person.Sker kastrationen efter dette tidsrum, skal den foregå under bedøvelse og foretages af enpraktiserende dyrlæge.Om reglerne i Sverige er det oplyst, at handyr af svin må kastreres uden at en dyrlægetilkaldes under forudsætning af, at kastrationen sker inden dyret er syv dage gammelt.Ved kastration af svin, der er blevet syv dage gamle, skal indgrebet foretages underbedøvelse.Det fremgår også af de modtagne oplysninger, at kastration af smågrise i Tjekkiet eromfattet af lov om beskyttelse af dyr mod mishandling fra 1992. Af lovens paragraf 7følger det, at når indgrebet foretages af en professionel og kompetent person, erbedøvelse ikke påkrævet ved kastration af smågrise, der er under 7 dage gamle, og somikke lider af anatomiske anomalier i reproduktive organer.I Østrig må svin kastreres inden for deres første syv levedage, når indgrebet foretages afen forhåndsgodkendt sagkyndig eller dyrlæge, efter bedøvelse af dyret og når dyretgives efterfølgende smertebehandling. Sidstnævnte er ikke et krav efter loven, menhviler på en aftale indgået af sammenslutningen af østrigske svinebønder.En række lande har oplyst, at der i det pågældende land rutinemæssigt ellerhovedsageligt foretages kastration af svin. Det drejer sig om landene Bulgarien, Estland,Finland, Frankrig, Italien, Litauen, Polen, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Sverige ogUngarn.I forhold til Cypern er det oplyst, at en række avlere i Cypern kastrerer deres svinrutinemæssigt, mens et stort antal avlere ikke kastrerer deres svin.Det fremgår også af de modtagne oplysninger, at svin ikke kastreres i Irland, idet dyreneslagtes, når de er 5-6 måneder gamle (omkring 100 kg), og idet man derved ifølge detoplyste undgår problemet med ornelugt.
3
I Portugal foretages ikke rutinemæssig kastration af svin. Svin i Portugal slagtes nårdyrene har en gennemsnitsvægt på 90 kg.Af de modtagne oplysninger fremgår endvidere, at der ikke kastreres svin iStorbritannien, da svin i Storbritannien slagtes inden de bliver kønsmodne, hvorfor derefter det oplyste ikke er problemer med ornelugt.

3.

For så vidt angår andre metoder end anvendelse af kirurgisk kastration somhåndtering af problemet med ornelugt, kan Ministeriet for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri oplyse, at der i EU-regi gennem en frivillig partnerskabserklæring arbejdes henimod afvikling af kirurgisk kastration af svin pr. 1. januar 2018. Medunderskrivere aferklæringen forpligter sig til at indføre bedøvelse eller smertelindring i forbindelse medkastration fra den 1. januar 2012, og der sigtes mod stop for kirurgisk kastration senest1. januar 2018.Erklæringen, som er den første af sin slags på EU-niveau, er udarbejdet og underskrevetaf en række aktører i den europæiske svinesektor, europæiske detailhandlere ogdyrevelfærdsorganisationer. Det europæiske partnerskab om kastration af svin skal sikreen bære- og konkurrencedygtig europæisk produktion og afsætning af svinekød.Kommissionen støtter projektet økonomisk.Det fremgår endvidere af de oplysninger Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskerihar modtaget, at der på nuværende tidspunkt er en undersøgelse om reduktion afornelugt via avlsbetingelser undervejs i Holland. Undersøgelsen har modtaget finansielstøtte fra den hollandske stat. Herudover er det oplyst, at der i Italien benyttesforskellige sorteringsmetoder, ligesom det på forsøgsbasis undersøges, om ultralyd kananvendes som alternativ kastrationsmetode. I Tjekkiet er der, efter det oplyste, udvikleten særlig metode til sporing af blandt andet ornelugt, og endelig fremgår det af demodtagne oplysninger, at der i Tyskland arbejdes på alternativer til kirurgisk kastration iform af lugtdetektion, dyrehold, avl, forarbejdning og afsætning.Flere lande har herudover oplyst om erfaringer med anvendelse af midlet Improvac somalternativ til kirurgisk kastration.I Litauen har Improvac således været anvendt på to svinebesætninger, der imidlertidifølge de modtagne oplysninger led et økonomisk tab i den forbindelse, da de litauiskeslagterier ikke ville aftage kødet fra svin kastreret på denne måde.I forhold til Norge er det oplyst, at erfaringerne med anvendelse af Improvac er gode,men at der samtidig ikke på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt gode metoder til atidentificere dyr, der ikke er blevet behandlet efter anbefalingerne, og at der derforfortsat består en stor udfordring med hensyn til at sikre, at der ikke kommer kød medornelugt ud i handelen.Det er oplyst fra Schweiz, at anvendelse af Improvac er den mest hensynsfulde metode,der kan benyttes til kastration, idet dyret ved denne metode påføres mindst skade. Detoplyses, at Improvac ikke virker hormonforstyrrende og er meget pålidelig, når midletgives korrekt, samt at kødets kvalitet ved anvendelse af denne metode er højere end ved
4
anvendelse af andre metoder. Der er ifølge oplysningerne fra Schweiz ikke fundet sporaf rester fra Improvac i kød fra orner behandlet med midlet.I Spanien kastreres mellem 25 pct. og 30 pct. af de svin, der slagtes, og i ca. 10 % aftilfældene anvendes Improvac som alternativ til kirurgisk kastration.
Mette Gjerskov
/ Louise Vadheim Guldberg
5