Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1087819_0001.png
1087819_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. marts 2012Sagsnr.: 13700
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 109 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 109:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke omkostninger og størrelsen deraf, der er forbundetmed at få status som engrosvirksomhed, herunder omkostninger til bygningsændringer,pålæsning- og tilkørselsforhold.”

Svar:

Som jeg oplyste på samrådet den 1. februar 2012, som svar på samrådsspørgsmål G, kander være initiale omkostninger til etablering af køl i opskæringslokale og opsætning afikke-håndbetjente vandhaner. Fødevarestyrelsen har oplyst, at det kan beløbe sig til ca.90.000 kr. til etablering af ikke-håndbetjent vandhane og køl til 12 �C i etopskæringslokale på 20m�. Dette beløb dækker materialer og montering. Dertil skallægges moms. Beløbet skal tages med forbehold for variation i priser på materialer,lokalets indretning, tid afsat til montering mv.Derudover skal en detailvirksomhed, der skifter status til engrosvirksomhed, betale forden offentlige kontrol samt for mikrobiologiske undersøgelser. Samlet vil der være taleom en årlig ekstraudgift på mellem 20.000 og 40.000 kr. afhængig af kødvirksomhedensstørrelse.En fødevarevirksomhed skal altid have de nødvendige faciliteter til de aktiviteter, denønsker at have. Det betyder at fødevarevirksomheder, både detailvirksomheder ogengrosvirksomheder, skal være indrettet således, at der er mulighed for godhygiejnemæssig praksis. Det indebærer bl.a., at fødevarevirksomheder, i alle
produktions-, tilvirknings- og distributionsled, skal sørge for, at fødevarerne beskyttesmod forurening, der gør fødevarerne uegnede til konsum eller sundhedsfarlige.Der er ikke supplerende krav til pålæsnings- eller tilkørselsforhold forengrosvirksomheder, der håndterer animalske fødevarer. En fødevarevirksomhed, somhåndterer større mængder af fødevarer, fx en kødengrosvirksomhed, kan i det dagligearbejde gøre det lettere at beskytte fødevarerne ved ind- og udlæsning fra virksomheden,ved at etablere gode læsseforhold. Det er imidlertid noget virksomheden selv vurderer,om det er nødvendigt. Hvis den kan finde andre løsninger, fx at pakke kødet ellerkødprodukterne ind i plast, så produkterne er beskyttet mod vejrliget, kan en sådanløsning vælges. Det vil for mange detailvirksomheder, eller mindre engrosvirksomhed,være tilstrækkelig. Det kan dog være upraktisk for en større engrosvirksomhed, derhåndterer større mængder kød eller kødprodukter. For sådanne engrosvirksomheder kandet derfor være en mere optimal løsning at etablere en sluse, så der er direkte,”indendørs” adgang fra virksomheden til transportbilen.Opsætning af en luftoppustelig porttætning i en eksisterende port, der passer til enalmindelig lastbil, vil koste ca. 30.000 kr. inkl. elarbejde, men ekskl. moms.
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2