Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1085780_0001.png
1085780_0002.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2012 stilletmig følgende spørgsmål 108 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL),som jeg hermed skal besvare.
Ministeren28. februar 2012J.nr. 2012-2130
Spørgsmål:Er ministeren bekendt med om man anvender bisphenol-a holdigt relining i forbindel-se med restaurering af vandrør?Svar:De generelle regler for drikkevandets kvalitet henhører under miljøministeren. Er derimidlertid tale om vandrør, der er placeret inden for en ejendom, betragtes disse somen byggevare, der er omfattet af byggelovens bestemmelser, og reglerne herfor hen-hører under Energistyrelsen.Jeg har bedt Naturstyrelsen, der henhører under miljøministeren, beskrive, om dergenerelt i vandforsyningen kan være brugt bisphenol A-holdig relining i forbindelsemed renovering af vandrør. Naturstyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henhol-de mig til:"Drikkevandet skal overholde de kvalitetskrav, der er fastsat i drikkevandsbekendtgø-relsen, som gennemfører drikkevandsdirektivet. Vandforsyningerne er ansvarlige forat levere drikkevand i en kvalitet, der opfylder kravene ved "indgang til ejendom". Detbetyder, at vandforsyningerne også er ansvarlige for at sikre, at de produkter, som deanvender i forbindelse med produktion og distribution af drikkevandet, ikke giver an-ledning til overskridelser af kvalitetskravene.Der findes ca. 2600 vandforsyninger i Danmark. DANVA, som organisererde største vandforsyninger, har til Naturstyrelsen oplyst, at der generelt ikke anven-des bisphenol A-holdigt materiale til relining af drikkevandrør. Årsagen er bl.a., atdrikkevandsledningerne ikke ligger så dybt i jorden, hvorfor det ofte bedre kan betalesig at grave ledningerne op og udskifte dem med nye ledninger frem for at tætne degamle ledninger ved relining med fx bisphenol A-holdigt materiale."Jeg har endvidere forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som oplyser følgende,som jeg kan henholde mig til:”Der er i bygningsreglementet regler om byggevarer i kontakt med drikkevandet.Vand- og afløbsinstallationer skal således udformes, så de bl.a. frembyder tilfredsstil-
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
lende tryghed i sundhedsmæssig henseende. Det er kommunerne som byggemyn-dighed, der skal vurdere, om byggevarer i byggesager frembyder tilfredsstillendetryghed i sundhedsmæssig henseende.Det er endvidere fastsat i bygningsreglementet, at produkter i kontakt med drikke-vandet skal være VA-godkendte. Ved VA-godkendelse testes bl.a. for afsmitning aftungmetaller og hormonforstyrrende stoffer. Når ETA Danmark, der er godkendelses-sekretariat for VA-godkendelsesordningen, modtager ansøgninger om VA-godkendelse af et produkt, der indeholder plastmaterialer, skal ansøgeren teste pro-duktet hos anerkendte laboratorier for afgivelse af stoffer med henblik på, at drikke-vandet overholder kvalitetskravene i drikkevandsbekendtgørelsen hos forbrugeren.Coatingmaterialer er i dag ikke omfattet af VA-godkendelsesordningen, da VA-godkendelsesordningen alene omfatter produkter, der er færdigfremstillede på fabrik.ETA Danmark har overfor Energistyrelsen oplyst, at der ikke er modtaget ansøgnin-ger om VA-godkendelse af coatingmaterialer.Energistyrelsen har i 2011 modtaget en henvendelse fra en kommune, der har mod-taget en byggeansøgning, hvori der indgår indvendig coating af vandrør med epoxy-plast. Energistyrelsen er derudover ikke bekendt med, hvorvidt der er anvendtbisphenol A-holdig relining i Danmark.Det kan derudover oplyses, at Energistyrelsen er ved at undersøge behovet for, atcoatingmaterialer fremadrettet skal indgå i VA-godkendelsesordningen for at sikre, atdisse materialer testes for afgivelse af bisphenol A.”
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard