Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del
Offentligt
1101587_0001.png
1101587_0002.png
Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på alm. del - spørgsmål 79:I brev af 19. marts 2012 har udvalget efter ønske fra Mai Henriksen (KF) stilletmig følgende spørgsmål:Alm. del. - spørgsmål 79:Vil ministeren oplyse, om beslutningen om at udelukke diplomingeniørerne fravidenpilotordningen er taget af ministeren eller er en administrativ beslutning.Beslutningen strider åbenlyst mod regeringens egne udmeldinger om at flyttemere innovation og viden ud i de mindre virksomheder samt ønsket om at skabefodfæste for unge højtuddannede i virksomhederne.Svar:Analyser viser, at højtuddannede bidrager positivt til væksten i samfundet, uansetom de har en kortere, mellemlang eller lang videregående uddannelse. Dehøjtuddannede med en lang videregående uddannelse bidrager dog mest tilværditilvæksten per ansat. Videnpilot-ordningen blev skabt for at få flerehøjtuddannede med en længerevarende videregående uddannelse ud i de småvirksomheder i hele landet, hvor kun omkring hver syvende virksomhed har enakademiker.Videnpilot-ordningen har tidligere været åben for diplomingeniører i en periode,hvor det ikke var muligt alene at bruge hele bevillingen på kandidater med enlang videregående uddannelse. I 2011 var der imidlertid en meget stor søgning tilordningen, hvor der blev bevilget knap tre gange så mange tilsagn som i deforegående år. Midlerne blev derfor hurtigt opbrugt, og Styrelsen for Forskningog Innovation, som på vegne af Rådet for Teknologi og Innovation administrererordningen, besluttede på den baggrund, at ordningen som oprindeligt tiltænktigen måtte have fokus på højtuddannede med en lang videregående uddannelse.Ordningen har fortsat en meget høj søgning, hvilket betyder, at midlerne også i2012 vil blive hurtigt investeret i akademikere i de små virksomheder. Styrelsenfor Forskning og Innovation har oplyst mig om, at der for at optimere udbyttet afde afsatte midler derfor ikke umiddelbart er planer om at ændre prioriteringen af,hvilke uddannelser der kan godkendes med støtte fra Videnpilot-ordningen.
10. april 2012
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
12-12751622807601/1
På baggrund af en henvendelse fra en række organisationer vil jeg dog nu bedeRådet for Teknologi og Innovation om at se på, hvornår og hvordan det eventueltigen kan blive muligt at åbne for andre typer højtuddannede, der ikke har en langvideregående uddannelse.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
2/2