Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del
Offentligt
1098176_0001.png
1098176_0002.png
Folketingets Udvalg for Forskning Innovation ogVideregående Uddannelser
København, den 28. marts 2012Sagsnr.: 14645Dok.nr.: 363397
Folketingets Udvalg for Forskning, Udvikling og Innovation har i brev af 2.3.2012stillet følgende spørgsmål nr. 65 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 65:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 20. februar 2012 fra Den DanskeDyrlægeforening vedr. kommende brug af antibiotika til husdyr, jf. FIV alm. del – bilag134.”

Svar:

Den Danske Dyrlægeforenings henvendelse af 20. februar 2012 omhandlermyndighedernes regulering af landbrugets forbrug af antibiotika til husdyr på grundlagaf den såkaldte gult-kort-ordning. Endvidere omhandler henvendelsen det veterinæreberedskab og danske forskningsinstitutioners indsats og betydning i den sammenhæng.Jeg kan oplyse, at Gult kort ordningen og grænseværdierne for et acceptabeltantibiotikaforbrug er fremkommet på baggrund af Fødevarestyrelsens veterinærfagligeanbefalinger. Det er således efter min vurdering ikke korrekt, når Den DanskeDyrlægeforening hævder, at grænseværdierne ikke er fastsat ud fra en veterinærfagligvurdering.Hvad angår det veterinære beredskab, så er det meget væsentligt for den danskefødevaresikkerhed, fødevareproduktion og eksport. I den forbindelse er regeringenopmærksom på den direkte sammenhæng, der findes mellem menneskers og dyrssundhed, f.eks. i relation til zoonoser og antibiotikaresistens. Fødevareministeriet har iden henseende en tæt dialog med Danmarks Tekniske Universitet om modeller forudvikling af den forskningsbaserede rådgivning og laboratorieindsats, der begge er enforudsætning for et effektivt veterinært beredskab.
Universiteterne er statsfinansierede selvejende institutioner inden for den offentligeforvaltning. Universiteterne har derfor ret og pligt til selv at foretage strategiskudvælgelse, prioritering og udvikling af sine forsknings- og uddannelsesmæssigefagområder samt at sikre et ligeværdigt samspil mellem forskning og uddannelse, oguniversiteterne er de bedste til at træffe forskningsfaglige beslutninger. Dette gælderogså på veterinærområdet.
Mette Gjerskov
/Katrine Lindegaard
2