Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del
Offentligt
1124476_0001.png
1124476_0002.png
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
23. maj 2012
Svar på alm. del – spørgsmål nr. 106:I brev af 23. april 2012 har udvalget efter ønske fra Jens Henrik Thulesen Dahl(DF) stillet mig følgende spørgsmål:

Ministeriet for Forskning,

Alm. del – spørgsmål nr. 106:Hvilke initiativer og hvilke eventuelle incitamenter finder ministeren, derfremover vil kunne fremme bl.a. professionshøjskolernes og universiteternes lysttil at etablere brede, bæredygtige (efter)uddannelser med hovedudgangspunkt iegne budgetter?Svar:Jeg forstår spørgsmålet som et generelt spørgsmål til regeringens initiativervedrørende rammerne for de videregående uddannelser.Det er min overbevisning, at det er muligt at udnytte vores ressourcer langt mereoptimalt, hvis vi får skabt bedre sammenhæng i uddannelsessystemet. Det gælderbåde i forhold til den enkelte studerende, som skal kunne komme godt igennemuddannelsessystemet uden at støde på uhensigtsmæssige barrierer, og forsamfundet generelt.Jeg har d. 24. april 2012 fremlagt regeringens redegørelse om størresammenhæng i det videregående uddannelsessystem for Folketinget. Herfra kanjeg fremhæve følgende initiativer:-En lov for alle videregående uddannelser: Visionen er én samlet ogsammenhængende struktur i de videregående uddannelser med fokus pågennemsigtighed og større fleksibilitet i uddannelserne.Nye enkle udviklingskontrakter: Alle institutioner skal have nye kontrakter,hvor fokus er på gennemsigtighed samt færre og klarere mål, herunderhvordan institutionerne er med til at skabe bedre sammenhæng iuddannelsessystemet.Nyt fælles sammenhængende akkrediteringssystem: Koblingen mellem detdaglige kvalitetssikringsarbejde og den eksterne kvalitetssikring skal styrkes,og kvalitetssikringen skal være mere smidig og understøtte, at nyeuddannelsesudbud bidrager til sammenhængen i uddannelserne.Det fleksible uddannelsesvalg på – og på tværs af – institutioner: Detfleksible uddannelsesvalg skal give alle studerende optimale muligheder for

Innovation og Videregående

Uddannelser

Bredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
12-12895623310651/1
-
-
-
-
at kombinere deres uddannelse med elementer fra andre uddannelser fra deresegen eller andre institutioner.Efter- og videreuddannelse hele livet igennem: Der igangsættes etudviklingsarbejde på masteruddannelsesområdet, hvor brugernes behov er ifokus, og hvor udbuddet ikke nødvendigvis afspejler det ordinæreuddannelsessystem.
Derudover kan det nævnes, at uddannelserne på bl.a. universiteter ogprofessionshøjskoler er finansieret gennem taxametre, som giver institutionerneincitament til at tiltrække studerende. Dette sammenholdt med de foreslåedeinitiativer i sammenhængsredegørelsen udgør efter min vurdering et godtgrundlag for institutionernes uddannelsesudbud.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard