Finansudvalget 2011-12
FIU Alm.del
Offentligt
1079793_0001.png
1079793_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
113. februar 2012
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 92 (Alm. del – §7) af 24.januar 2012 stillet efter ønske fra Anders Samuelsen

Spørgsmål

Ministeren bedes vurdere hvor stor del af uligheden i samfundet (målt ved gini-koefficienten), der skyldes, at nogen beskæftigede arbejder mere end gennemsnit-tet.

Svar

Det foreligger ikke et datagrundlag, som giver mulighed for at foretage mere endet groft skøn. Der er taget udgangspunkt i en stiliseret beregning, hvor afledtevirkninger på løndannelse, offentlig service, forbrug mv. ikke indgår.Den umiddelbare virkning på indkomstfordelingen af, at nogen fuldtidsbeskæfti-gede arbejder mere end gennemsnittet kan med betydelig usikkerhed skønnes til,hvad der svarer til en 0,1 pct.point højere Gini-koefficient.Der er i denne beregning taget udgangspunkt i de fuldtidsbeskæftigede, således atpersoner med et relativt lavt antal timer i løbet af et år (fx deltid- eller delårsansæt-telse) ikke påvirker det opgjorte gennemsnitlige antal arbejdede timer. Det be-mærkes, at fuldtidsbeskæftigede er afgrænset med udgangspunkt i indbetalinger tilATP, og at et arbejdsomfang på ned til 27 timer pr. uge også betragtes som fuld-tidsbeskæftigelse.I 2009, hvor Gini-koefficienten kan opgøres til 24,4 pct., skønnes der er at være1.335.000 fuldtidsbeskæftigede. Til 73,3 pct. af disse kan der knyttes oplysning omantal præsterede arbejdstimer baseret på lønstatistikken fra Danmarks statistik1.Det skal bemærkes, at det præsterede antal arbejdstimer svarer til den aftalte ar-bejdstid for de fastlønnede. I det omfang fastlønnede arbejder mere end den aftal-te arbejdstid, er det opgjorte bidrag til Gini-koefficienten undervurderet.Det gennemsnitlige antal præsterede timer for disse 978.000 fuldtidsbeskæftigedekan opgøres til 1.530 timer pr. år svarende til en ugentlig arbejdstid på 33,7 timer.1
Lønstatistikken omfatter ikke landbrug, fiskeri og andre virksomheder med mindre end 10 fuldtidsansatte. Derudover erder i lønstatistikken set bort fra et antal personer som følge af fejlindberetninger. Endelig er der set bort fra 27.690 fuld-tidsbeskæftigede, hvor oplysningen om præsterede timer synes urealistisk i forhold til den samlede lønindkomst ifølge års-opgørelsen (fx som følge af, at personen har haft flere ansættelser i løbet af året, hvoraf ikke alle er omfattet af lønstatistik-ken).
Side 2 af 2
Godt 64 pct. har en præsteret arbejdstid over dette gennemsnit, og i gennemsnitarbejder de 85½ timer mere end gennemsnittet, svarende til knap 2 timer pr. uge.Den øgede arbejdsindsats i forhold til gennemsnittet indebærer en arbejdsind-komst på 19,8 mia. kr. før skat og ca. 9,3 mia. kr. efter skat. Husholdningernes di-sponible indkomster er således – når der ses bort fra evt. øget adgang til offentligeoverførsler (fx boligstøtte) – ca. 9,3 mia. kr. højere end, hvis de pågældende fuld-tidsbeskæftigede ikke arbejdede mere end gennemsnittet.Afhængig af det faktiske arbejdsomfang, for de fuldtidsbeskæftigede, der ikke harkunnet indgå i opgørelsen, kan virkningen være større. Virkning vurderes dog ikkeat afvige markant fra de opgjorte 0,1 pct.point.
Med venlig hilsenBjarne Corydon