Finansudvalget 2011-12
FIU Alm.del
Offentligt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. januar 2012
Besvarelse af spørgsmål 71 alm. del stillet af Finansudvalget den 22.
december 2011 efter ønske fra Jacob Jensen (V)-
Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for, hvordan han ser udviklingen i omkostninger-ne til at drive Finansiel Stabilitet, herunder om ministeren mener, at ud-viklingen i omkostningsniveauet, som beskrevet i Politikken den 20. de-cember 2011, retfærdiggøres af de opgaver, som ligger i Finansiel Stabili-tets regi?Svar:
Finansiel Stabilitet A/S er et statsligt aktieselskab, hvor staten er eneakti-onær med en ejerandel på 100 pct. Ansvaret for selskabets økonomi, samtstyringen heraf, ligger derfor som udgangspunkt hos direktionen og be-styrelsen i Finansiel Stabilitet A/S. Staten kan, i lighed med ejere i andreaktieselskaber, gøre sin indflydelse gældende via en generalforsamling.Det følger af de selskabsretlige regler, som også gælder for statslige ak-tieselskaber.Finansiel Stabilitet A/S skal i forbindelse med den ordentlige og redeligeafvikling af de overtagne aktiver fra nødlidende pengeinstitutter tageskyldige økonomiske hensyn til forvaltning af statens midler og hjælpelevedygtige virksomheder til en ny bankforbindelse, herunder gennemafhændelse af engagementerne.I relation til udviklingen i omkostningsniveauet hos Finansiel StabilitetA/S-koncernen kan denne i al væsentlighed forklares ud fra det forhold,at selskabet i 2010 og 2011 har været nødsaget til at overtage flere nødli-dende pengeinstitutter, således at Finansiel Stabilitet A/S’ opgaveporte-følje er vokset væsentligt. Denne vil dog blive nedbragt over tid i taktmed afviklingen af engagementer.Det er generelt statens politik i forhold til statslige aktieselskaber, at be-styrelsen skal kunne tilbyde direktionen en konkurrencedygtig løn. Sam-tidig bør statslige selskaber ikke være lønførende. Disse principper erogså formaliseret i publikationen Staten som aktionær, der er udarbejdet iregis af Finansministeriet med deltagelse af Trafikministeriet og det da-værende Økonomi- og Erhvervsministerium.I forhold til omtalen af lønniveauet i Finansiel Stabilitet A/S er lønpoli-tikken i Finansiel Stabilitet A/S generelt fastsat ud fra, at Finansiel Stabi-litet A/S ikke skal være lønførende, dog under hensyntagen til, at selska-bet er et afviklingsselskab, og dermed har begrænset levetid, hvorfor løn-ninger i Finansiel Stabilitet A/S indeholder et vist fastholdelseselement.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
Det er i den sammenhæng vigtigt at bemærke, at hovedparten af medar-bejderne er overdraget til Finansiel Stabilitet A/S på gældende kontrakt-vilkår, idet medarbejderne er overdraget til Finansiel Stabilitet A/S i hen-hold til reglerne i lov om virksomhedsoverdragelse i forbindelse medhåndteringen af et nødlidende pengeinstitut. Dette indebærer, at medar-bejdernes kontraktlige krav, herunder også fratrædelsesgodtgørelse, skalhonoreres. På den baggrund vil det ikke være helt meningsfuldt at foreta-ge en sammenligning med lønniveauet for medarbejdere i Erhvervs- ogVækstministeriet henholdsvis Finanstilsynet.Hvad angår lønniveauet i forhold til andre danske pengeinstitutter, kandet nævnes, at lønniveauet i Finansiel Stabilitet A/S i 2010 vurderes athave været lidt under gennemsnittet for sammenlignelige pengeinstitutter.Det selvom sammensætningen af medarbejderstyrken i Finansiel Stabili-tet A/S, som udgangspunkt ikke vil være helt identisk med et almindeligtpengeinstitut, da fokus primært er på afviklingen af større kreditsager oghåndtering af tvister, retssager m.v.For så vidt angår de øvrige omkostninger, så afspejler de bl.a. de omkost-ninger Finansiel Stabilitet A/S har til rådgivere, herunder advokater ogkonsulenter, i forbindelse med overtagelse og afhændelse af aktiviteter,samt omkostninger forbundet med et ikke ubetydeligt antal tvister, som erovertaget som led i overdragelsen af aktiviteter fra de nødlidende penge-institutter. Der var ved udgangen af 1. halvår 2011 hensat 1,7 mia. kr. tilretssager og tvister.Jeg kan afslutningsvis oplyse, at Rigsrevisionen i øjeblikket er i gangmed en undersøgelse af Finansiel Stabilitet A/S aktiviteter i forbindelsemed afviklingen af nødlidende pengeinstitutter, herunder om der sker enomkostningseffektiv drift af koncernen.