Finansudvalget 2011-12
FIU Alm.del
Offentligt
1051562_0001.png
1051562_0002.png
1051562_0003.png
1051562_0004.png
1051562_0005.png
6. december 2011
F ol k eti n g et s fi n a n su dv al gChri sti a ns b or g
Økonomi- og Indenrigsministeren

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 42 (Alm. del – §7) af 7. novem-

ber 2011

Spørgsmål

Ministeren bedes sende udvalget sit talepapir fra samrådet den 9. november2011 om regeringsgrundlaget for regeringens økonomiske politik, jf. FIUalm. del - samrådsspørgsmål C.

Svar

Talepapiret er gengivet nedenfor.
2/5

Det talte ord gælder

Indledning
Vejen ud af krisen er blevet længere, end vi havde regnetmed.De internationale vækstudsigter er nedjusteret, og udsig-terne for væksten i dansk økonomi i år og til næste år erderfor forværret. Samtidig er der udsigt til stigende ledig-hed et godt stykke ind i 2012.Det offentlige underskud forventes at blive på 96 mia. kr.,og der er dermed meget snævre rammer for den økonomi-ske politik de kommende år. Der er plads til meget lidt. Ogkun det, vi kan finde finansiering til.Kickstarten af dansk økonomi, forsigtighedsprincippet ogde planlagte reformer udgør tilsammen en solid løsning fordansk økonomi.Kickstarten er målrettet udfordringerne med arbejdsløshedog lav vækst i dansk økonomi i 2012.Forsigtighedsprincippet for de offentlige finanser skal sik-re, at EU-henstillingen efterleves.Og de ambitiøse reformer, der lægges op til i regerings-grundlaget, skal skabe grobund for solid udvikling i vel-stand og velfærd de kommende år.
Forskel på VK-regering og S-R-SF-regering
Med regeringsgrundlagets formulering om, at ”udgangs-punktet for regeringens økonomiske politik er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand” me-nes, at vi også ønsker at opnå balance på den strukturellesaldo i 2020, efterleve EU-henstillingen og sikre holdbar-hed på de offentlige finanser. Derfor viderefører vi blandtandet store dele af genopretningspakken og hele tilbage-trækningsaftalen.Genopretnings- og tilbagetrækningsaftalerne sigtede på atkonsolidere de offentlige finanser, at øge arbejdsudbuddetpå langt sigt og at opnå balance på den strukturelle saldo i2020.
3/5
Der er tale om langsigtede mål for økonomien, som dennuværende regering har tilfælles med VK-regeringen. Detskyldes, at det er sunde målsætninger, som skaber tillid tilden danske økonomi.Ambitiøs FFL12
Man må dog ikke forveksle enighed om langsigtede øko-nomiske målsætninger med enighed om prioriteringer iden økonomiske politik.Med finanslovsforslaget lægger vi op til et kursskifte. Viønsker bl.a. et sundere, grønnere og klogere samfund.Vi ønsker også, at Danmark skal være et åbent samfund,og et samfund, der bidrager til at bekæmpe fattigdom iverden. Derfor styrker vi udviklingsbistanden, og annulle-rer etableringen af kontrolanlæg ved de danske grænser.Samtidig afskaffer vi starthjælpen og introduktionsydelsen.Derudover får asylansøgere i Danmark mulighed for at bouden for asylcentrene, og integrationsindsatsen styrkes.Vi har store ambitioner for den grønne omstilling afDanmark. Derfor indeholder finanslovsudspillet en rækkekonkrete grønne initiativer. Det er for eksempel en nyenergirenoveringsordning og et miljøteknologisk udvik-lings- og demonstrationsprogram.Disse initiativer skal følges op af en ambitiøs energiaftale,som bliver første skridt mod at opfylde regeringens mål-sætning om en reduktion af Danmarks udslip af drivhus-gasser.Med oplægget til finansloven for 2012 går vi samtidig igang med at opgradere forsknings- og uddannelsesindsat-sen. Forskningsindsatsen styrkes markant, vi øger antalletaf praktikpladser og skaber plads til mere aktivitet på ud-dannelserne.Der er også taget et opgør med skattestoppet. Regeringenhar med skatte- og afgiftsstigningerne som lovet sikret fi-nansiering til prioriterede offentlige udgifter.Det er alle områder, hvor der er væsentlig forskel i forholdtil den tidligere regerings politik. Med finanslovforslagetfor 2012 begynder vi gennemførelsen af den politik, vi harpræsenteret i regeringsgrundlaget. Det bygger vi videre på ide kommende år.
4/5
Ambitiøse reformer
Regeringen har en ambitiøs langsigtet reformdagsorden.Et af regeringens langsigtede mål er at øge arbejdsstyrkenmed 135.000 personer frem mod 2020.Udover reformerne af efterløn og dagpenge vil vi gennem-føre en række andre reformer, så arbejdsstyrken øges med55.000 personer.Det skal skabe et økonomisk råderum over de kommendeår, der kan finansiere forbedringer af velfærd, social indsatsog et løft i uddannelserne og forskningsindsatsen.Der skal sættes ind på tre områder. Vi vil gennemføre enskattereform, der sænker skatten på arbejde. Derudover vilvi gennemføre en række reformer, der alle sigter på et stør-re arbejdsudbud. For eksempel reformer af aktivering ogkontanthjælp.Endelig vil vi sammen med arbejdsmarkedets parter øgearbejdsudbuddet med 20.000 personer via trepartsforhand-linger.Ambitioner for den offentlige sektor
Hvis vi skal nå i mål på en ansvarlig økonomisk politik,skal der også gennemføres reformer for den offentlige sek-tor. Vi skal simpelthen have mere for pengene.Stram økonomistyring er en afgørende forudsætning fordet. Derfor vil regeringen fremsætte forslag til en budget-lov, der fastlægger de overordnede principper for udgifts-styringen i stat, kommuner og regioner.Samtidig vil vi gennemføre en reform af det nuværende af-talesystem med kommuner og regioner. Aftalerne skal væ-re flerårige, så kommuner og regioner kan planlægge mereeffektivt, og aftalerne skal frem for alt overholdes.Det vil kræve prioritering, og ikke alle forventninger til denoffentlige service kan indfries.Men udgiftsstyring gør det ikke alene. Der er også behovfor nytænkning.
5/5
Det er derfor en hovedprioritet at få igangsat initiativer,der optimerer anvendelsen af de offentlige ressourcer.Der skal frigøres ressourcer i kommunerne ved at sættefokus på tillid, ledelse, faglighed og afbureaukratisering.Der skal effektiviseres bl.a. ved hjælp af digitalisering ogvelfærdsteknologi.Afslutning
Alt dette viser, at denne regering er en reformregering. Re-former for vækst, beskæftigelse, uddannelse og skat ernødvendige for at fremtidssikre Danmark. Det er en ind-sats, der er i alles interesse. Og det er en indsats, derstrækker mange år frem i tiden. Derfor er vores reformud-spil en invitation til et bredt samarbejde mellem regeringenog oppositionen.Jeg håber, at oppositionen er klar til at spille konstruktivtmed på reformerne. Det er en forudsætning for at findefælles løsninger på de udfordringer, Danmark står overfor.