Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1089294_0001.png

UDENRIGSMINISTERIET

Spørgsmål fra Europaudvalgettil europaministeren af 8.februar 2012.EUU alm. del – spørgsmål 63stillet efter ønske fra NikolajVillumsen (EL).Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 63.Ministeren bedes redegøre for, hvordan et kommende folketingsflertal vil kunne ændre denlovgivning af "permanent" karakter, som landene i finanspagten forpligter sig til at vedtage,samt om man i det tilfælde ville kunne blive idømt en bøde af EU-Domstolen?
Svar:Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 61, vil bestemmelserne i finanspagtens artikel3, stk. 1, blive gennemført i en kommende budgetlov, som vil indeholde krav til de årligefinanslove. Desuden er det oplyst, at det er hensigten, at den kommende budgetlov vil bygge pået bredt politisk forlig mellem politiske partier i Folketinget.Et folketingsflertal vil til enhver tid og i overensstemmelse med normal procedure forlovændringer – og de parlamentariske spilleregler, der knytter sig til politiske forlig – kunneændre en sådan budgetlov.Såfremt et fremtidigt Folketing vedtager ændringer, der strider mod finanspagten, bør en sådanændring i givet fald ske i forbindelse med, at Danmark løses fra de forpligtelser, der erindeholdt i finanspagten.