Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1094980_0001.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 59 (Alm. del – §) af 8.februar 2012 stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL)

Spørgsmål

Finanspagten sætter en grænse for det offentlige underskud på 0,5 pct. af denstrukturelle saldo. Ministeren bedes redegøre for hvilken opgørelsesmetode, dervil blive brugt til at fastlægge størrelsen på dette underskud samt hvordan regerin-gen mener, at det bør opgøres?

Svar

Det lægges til grund, at der spørges til, hvordan regeringen vil opgøre den struktu-relle saldo i budgetloven.Danmark har tilsluttet sig finanspagten under den forudsætning, at Danmark kananvende egne beregninger og skøn for den strukturelle saldo i budgetloven. Såle-des vil det i den kommende budgetlov, der blandt andet skal omfatte balancereg-len i den nye finanspagt (Fiscal Compact), være Finansministeriets skøn for denstrukturelle saldo, der ligger til grund.Finansministeriets skøn for den strukturelle saldo tager hensyn til blandt andetfluktuerende skatteindtægter, herunder de store udsving i indtægterne fra pensi-onsafkastbeskatningen og Nordsøen. EU-Kommissionens beregninger og skønfor den strukturelle saldo korrigerer ikke for disse særlige danske forhold og kanderfor afvige betydeligt fra Finansministeriets opgørelse.For så vidt angår beregningen af den strukturelle saldo henvises der i øvrigt til be-svarelse af 15. marts 2012 af Europaudvalgets spørgsmål nr. 77.Med venlig hilsenBjarne Corydon