Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
Spørgsmål fra Europaudvalgettil europaministeren af 3.februar 2012.EUU alm. del – spørgsmål 53stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 53.Hvad er regeringens almindelige definition af en international voldgiftsaftale og hvordanforholder denne sig til den foreliggende finanspagt? Spørgsmålet stilles i lyset af, at artikel 273TEUF foreskriver, at "Domstolen har kompetence til at afgøre enhver tvistighed mellemmedlemsstaterne, der har forbindelse med traktaternes sagsområde, såfremt tvistighedenforelægges den i henhold til en voldgiftsaftale". Bestemmelsen, der således omhandler voldgift,var ikke ny med Lissabontraktatens indførelse, men har efter spørgerens opfattelse aldrigtidligere været anvendt. Ifølge det foreliggende forslag til finanspagtens ("Treaty on stability,coordination and governance in the economic and monetary union") artikel 8, er netoptraktatens artikel 273 hjemlen for at vedtage denne ikke-fællesskabsretlige finanspagt mellemeuro- såvel som ikke eurolande.
Svar:Der er ikke formkrav i forbindelse med indgåelse af voldgiftsaftaler, ligesom der heller ikke erkrav om, at en voldgiftsaftale skal være en selvstændig aftale. En voldgiftsaftale kan eksempelvisvære en voldgiftsklausul i en aftale. Der er tale om en international voldgiftsaftale, når parterne iforbindelse med en international aftale, uanset formen heraf, aftaler, at en eksisterende ellerfremtidig strid skal afgøres bindende af en eller flere personer, som de selv vælger. I henhold tilTEUF art. 273 kan medlemsstaterne indgå en voldgiftsaftale og forelægge tvisten forDomstolen, når tvisten har forbindelse med traktaternes sagsområde. Finanspagtens artikel 8udgør en voldgiftsaftale mellem de kontraherende parter i betydningen i TEUF artikel 273, jf.finanspagtens artikel 8, stk. 3.