Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1076014_0001.png
1076014_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
3. februar 2012

Besvarelse af spørgsmål 44 alm. del stillet af Erhvervs, Vækst- og Eks-

portudvalget den 10. januar 2012 efter ønske fra Mette Hjermind

Dencker (DF).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for myndighedernes hjemmel til og praksis med atfrakende importør/forhandler af fyrværkeri retten til at forhandle fyrværkeri itilfælde, hvor denne har fusket med tilvirkning af selve fyrværkeriet, påklæ-bede mærkater eller tilhørende vejledninger på en måde, så sikkerheden kanvære påvirket. Hvor grelle skal fejl, vildledninger og sikkerhedsmangler væ-re?

Svar:

Sikkerhedsstyrelsen, der er myndighed på fyrværkeriområdet, har oplyst føl-gende, som jeg kan henholde mig til:”Sikkerhedsstyrelsen har i fyrværkeriloven (lov nr. 193 af 24. maj 1972)hjemmel til administrativt at tilbagekalde virksomhedsgodkendelser til atfremstilleogimporterefyrværkeri. Det forudsætter dog, at der er sket groveller gentagen overtrædelse af fyrværkerilovgivningen, som gør, at der er ennærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet. Det forudsætterogså, at der ikke samtidig er tale om en straffesag, som anmeldes til politiet.Hvis der er tale om forhold, der kan medføre straf, skal afgørelsen om tilba-gekaldelse af godkendelsen træffes af domstolene efter straffelovens § 79,stk. 1 om rettighedsfrakendelse.Når Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med, om de fyrværkeriartikler, derfremstilles og importeres i Danmark, lever op til kravene i fyrværkerilovgiv-ningen, vil styrelsen således i de tilfælde, hvor kravene ikke overholdes, tagestilling til, om sagen skal anmeldes til politiet eller om der alene skal træffesen administrativ afgørelse. Sikkerhedsstyrelsen har indtil videre ikke haftanledning til administrativt at fratage en godkendelse til at fremstille ellerimportere fyrværkeri, da der i alle tilfælde har været tale om straffesager,som har været anmeldt til politiet. I forbindelse med at styrelsen anmelder ensag til politiet, tages der ligeledes stilling til, om der er grundlag for at anmo-de politiet om at se på muligheden for rettighedsfrakendelse efter straffelo-vens § 79, stk. 1.Styrelsen vil fx altid anmode politiet om at se på muligheden for rettigheds-frakendelse i sager, hvor der kan være tale om bevidst vildledning på en så-dan måde, så forbrugerens sikkerhed kan være påvirket.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Hvad angårsalgaf almindeligt nytårsfyrværkeri til forbrugerne, stilles der ifyrværkerilovgivningen ikke krav om en særlig godkendelse, som kan tilba-gekaldes administrativt. De kommunale beredskaber og politiet fører kontrolmed, om fyrværkerireglerne vedr. salg og opbevaring i detailleddet overhol-des. Hvis de her finder eksempler på grove overtrædelser af fyrværkerilov-givningen, er der mulighed for at indstille til domstolene, at en forhandler affyrværkeri skal have frakendt retten til at udøve sin virksomhed, jf. straffelo-vens § 79, stk. 2. ”