Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1160148_0001.png
1160148_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
27. september 2012

Besvarelse af spørgsmål 314 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 24. august 2012.

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvorledes de danske solvenskrav til banker ersammenlignet med kravene i Tyskland, Sverige, Norge og UK?

Svar:

I forhold til at fastsætte solvenskrav opererer Danmark på samme vis somsamtlige de øvrige europæiske lande inden for rammerne af EU’s kapital-kravsdirektiver.Den danske tilgang til fastsættelse af solvenskrav ligger således inden forde generelle EU-rammer på området, og det fælles udgangspunkt er, atsolvenskravet skal afspejle virksomhedernes individuelle risikoprofilsamt en hensynstagen til finansiel stabilitet. Der kan imidlertid være for-skelle i de nationale tilsynsmyndigheders håndhævelse og hårdheden afsanktioner ved brud på solvenskraveneDet følger af den danske finansielle lovgivning, at pengeinstitutterne skalforetage en opgørelse af et individuelt solvensbehov med henblik på atsikre, at der er afsat tilstrækkelig kapital til at afdække det pågældendeinstituts risici. Såfremt institutterne ikke kan opfylde et individuelt sol-vensbehov - og selvom solvensprocenten er over 8 pct. - vil Finanstilsy-net sætte en frist for opfyldelsen, der betyder, at såfremt instituttet ikkekan opfylde kapitalkravet inden fristen, vil instituttet blive frataget sinpengeinstitut tilladelse og vil derved skulle afvikles. Det sker ud fra ethensyn til beskyttelse af indskydernes og kreditorernes krav.I andre EU-lande er det individuelle solvensbehov imidlertid ikke nød-vendigvis bindende for institutterne.Det er også i den danske finansielle lovgivning et krav, at der skal skeoffentliggørelse af pengeinstitutternes individuelle solvensbehov. Formå-let er at skabe større gennemsigtighed om institutternes reelle kapitalro-busthed. Et tilsvarende krav findes ikke i Tyskland, Sverige, Norge ogUK.For at sikre klarhed i forhold til Finanstilsynets forventninger og praksis ivurderingen af solvensbehovet, er Finanstilsynets tilgang beskrevet i”Vejledning om tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov for pengein-stitutter”. Vejledningen anviser benchmarks etc. for tilsynets forventnin-ger til en forsigtig tilgang på de respektive risikoområder. Derigennembidrager vejledningen blandt andet til at reducere antallet af tilsynsreakti-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
oner (påbud) om utilstrækkelige solvensreservationer i forbindelse medinspektioner. Tilsvarende vejledninger på opgørelsen af det individuellesolvensbehov findes ikke i Tyskland, Sverige, Norge og UK.