Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1068758_0001.png
1068758_0002.png
Erhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetChristiansborg1240 København K
Erhvervs- Vækst og Eksportudvalget har i brev af 22. december 2011 stillet mig føl-gende spørgsmål 30 alm. del, stillet efter ønske fra Kim Andersen (V), som jeg her-med skal besvare.
Dato: 19. januar 2012DEP j nr: 2012-6592

Spørgsmål 30:

”Ministeren anfører i sit svar til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget på spørgsmål66, at regeringen vurderer, at omkostningerne vedVores energiog forslaget om enfemdoblet NOx-afgift er væsentligt lavere, end gartnerisektoren vurderer. Regeringenbedes fremlægge sine beregninger for omkostningerne og de forudsætninger, somberegningerne baserer sig på.”

Svar:

Dansk Gartneri vurderer omkostningerne i 2020 til 113 mio.kr., hvor Energistyrelsenvurderer omkostningerne i 2020 til ca. 37 mio. kr. Forskellen mellem Energistyrelsensog Dansk Gartneris vurderinger af omkostningerne skyldes først og fremmest, atDansk Gartneri i modsætning til Energistyrelsen forudsætter en effekt på ca. 60 mio.kr. af øgede varmepriser som følge af omstilling til biomassebaseret fjernvarme.Spørgsmålet er specielt relevant for Fynsværkets kulfyrede blok 7, der leverer ca. 90pct. af fjernvarmen benyttet i danske gartnerier. Vattenfall, der ejer Fynsværket, harimidlertid tilkendegivet, at der ikke er aktuelle planer om at omstille blok 7 fra kul tilbiomasse. Gartnerne er en meget stor kunde for Fynsværket, som Vattenfall ønskerat bevare. Der er med andre ord udsigt til, at de fjervarmeforsynede gartnere på Fynkan bevare den nuværende varmeforsyning, selvom det ikke er muligt at give garan-tier for det. Den kulbaserede fjernvarme er billigere for gartnerne, fordi kulafgiften re-funderes.De to vurderinger anvender desuden marginalt forskellige satser for stigninger i PSOog nettariffer og lidt forskellige antagelser om gartnerbranchens energiforbrug i 2020.Energistyrelsens vurdering af de øgede omkostninger i 2020 for gartnerbranchensom følge afVores energier baseret på, at der indføres en PSO-afgift på naturgaspå 4,9 kr. per GJ, og at der sker en forhøjelse af PSO-satsen på el på 4,8 øre/kWhsamt en stigning i nettarifferne (på olie, naturgas, el og fjernvarme) på 3,1 kr. per GJ.Desuden er det antaget, at forbruget af energi i gartnerbranchen i 2020 svarer til det i2010 (klimakorrigeret). Der er ikke taget højde for adfærdsændringer eller besparel-
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
ser som følge af de tilskud, gartnerne kan opnå gennem energiselskabernes øgedebesparelsesforpligtelser og fra puljen til vedvarende energi til procesformål, og det erikke indregnet, at elforbrug baseret på industrielle kraftvarmeanlæg er fritaget forPSO.De øgede omkostninger for gartnerbranchen i 2020 som følge af stigningen i NOx-afgiften er beregnet på baggrund af energiforbruget i 2010, og det er antaget, at for-bruget af naturgas er ligeligt fordelt på kedler og motorer.Omkostningsstigningen for gartnerne som følge afVores energivurderes på dennebaggrund til ca. 30 mio. kr. i 2020. Omkostningsstigningen som følge af forhøjelsenaf NOx-afgiften vurderes til ca. 7 mio. kr. i 2020.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard