Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1144247_0001.png
1144247_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
13. juli 2012

Besvarelse af spørgsmål 262 alm. del stillet af Erhvervs, Vækst- og

Eksportudvalget den 4. juli 2012 efter ønske fra Kim Andersen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for antallet af konkurrencesager og udviklin-gen over tid, hvor der bliver foretaget en såkaldt ”dobbelt behandling”.”Dobbelt behandling” finder sted i sager, hvor Konkurrence- og Forbru-gerstyrelsen behandler en sag for derefter at oversende den til SØK.

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsenhvert år behandler nogle hundrede konkurrencesager. I et mindre antal afsagerne gribes der ind med påbud og/eller bøder ligesom nogle sager af-sluttes med, at virksomhederne afgiver tilsagn.Strafforfølgningen af konkurrencelovsovertrædelser varetages som ud-gangspunkt af SØK. En sag kan i den forbindelse overgå til SØK på for-skellige tidspunkter under sagsbehandlingen i Konkurrence- og Forbru-gerstyrelsen.Ofte oversendes sagerne til SØK umiddelbart efter, at styrelsen har fore-taget en kontrolundersøgelse efter konkurrencelovens § 18. Det kan ogsåforekomme, at en sag anmeldes direkte til SØK, uden at styrelsen nærme-re har undersøgt sagen, fx. hvor det er bevismæssigt klart, at der er begåeten strafbar overtrædelse. I begge tilfælde oversendes sagen til SØK, udenat Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Konkurrencerådet eller Konkur-renceankenævnet har truffet afgørelse i sagenDerudover vil en sag kunne oversendes til SØK med henblik på straffe-retlig forfølgelse i forlængelse af en afgørelse fra Konkurrencerådet ellerKonkurrenceankenævnet vedr. de rent konkurrenceretlige aspekter i sa-gen. Det bemærkes, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i den sam-menhæng agerer som sekretariat for Konkurrencerådet og inden sagenoversendes til rådet, har styrelsen således foretaget en vurdering af sagen,herunder udarbejdet et udkast til afgørelse. Jeg kan i den forbindelse hen-vise til Konkurrencelovsudvalgets rapport (marts 2012) s.102-103.Den to-strengede behandling af disse sidstnævnte sager er imidlertid ikkeudtryk for en ”dobbelt behandling” men afspejler den arbejdsdeling mel-lem Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen m.fl. og SØK, som er en natur-lig følge af det strafferetlige sanktionssystem.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
En sag forelægges ofte for Konkurrencerådet med henblik på, at Konkur-rencerådet udsteder påbud, som skal sikre, hvordan den virksomhed, derhar overtrådt konkurrenceloven, fremadrettet skal agere. Fx. påbud om, aten given ulovlig adfærd bringes til ophør. Oversendelsen af sådanne sagertil SØK sker med henblik på at sikre, at virksomheden tillige straffes forat have overtrådt konkurrenceloven. Det bemærkes i den forbindelse, atdet er en normal arbejdsdeling mellem særmyndigheder og politiet, atsærmyndigheden udsteder de fornødne påbud, mens politiet fører de for-nødne straffesager. Jeg kan i den forbindelse henvise til Konkurrence-lovsudvalgets rapport (marts 2012) s. .125-133.I nedenstående tabel er for hvert af årene 2007–2011 samt 1. halvår af2012 angivet antallet af afgørelser truffet af Konkurrencerådet. Endvidereer angivet hvor mange af disse sager, der er oversendt til SØK. Endelig erangivet det totale antal sager, som er oversendt til SØK.

År

Antal sager

afgjort af

Konkurrence-

rådet

1010101187

Antal sager

afgjort af

Konkurrence-

rådet og over-

sendt til SØK

1002212

Totalt antal

sager over-

sendt til SØK

200720082009201020112012, 1. halvår
495555
Endelig kan jeg oplyse, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siden den1. oktober 2010 har haft hjemmel til at afslutte sager med bødevedtagelsehvis virksomheden tilstår og SØK er enige. Denne hjemmel tager sigte påat sagerne i videst muligt omfang kan afsluttes af Konkurrence- og For-brugerstyrelsen og er indtil videre brugt i ét tilfælde.
Den ene af disse sager blev efter aftale med SØK afsluttet med et bødeforlæg udstedtaf Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Denne sag er således ikke realitetsbehandlet iSØK, og således reelt ikke udtryk for en ”dobbelt behandling”.
1