Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1070175_0001.png
1070175_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. januar 2012

Besvarelse af spørgsmål 25 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 21. december 2011 efter ønske fra Frank Aaen

(EL).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere artiklen "Bankkrak fører til retsopgør afhistoriske dimensioner" i Politiken den 16. december 2011 og "Vredekunder tynger statens bankselskab"i Politiken den 17. december 2011 ogoplyse, om der på den baggrund er behov for ændring i behandlingen afkrakkede banker.

Svar:

I relation til Finansiel Stabilitet A/S’ brug af advokater til undersøgelserskal det bemærkes, at når et pengeinstitut går ned og staten via FinansielStabilitet A/S skal træde til med henblik på at håndtere afviklingen heraf,har det været et bredt politisk ønske at få undersøgt, om der kan gøres etansvar gældende over for den tidligere ledelse, revision eller nærtståendetil denne personkreds i pengeinstituttet.Jeg mener, at det er både rigtigt og nødvendigt, at der sker en vurderingaf, om der skal tages sådanne retslige skridt. Jeg vil gerne understrege, atden omstændighed, at der kan blive tale om mange sager ikke medfører,at man skal undlade at gøre det, der i den enkelte sag vurderes at værekorrekt.Det er ikke muligt at forhindre, at der anlægges sager mod banker overta-get af Finansiel Stabilitet A/S, men når det sker, er det naturligt at stillekrav om, at der foretages en vurdering af, om sagerne kan afsluttes f.eks.ved forlig uden at blive ført for retten. Og - hvis dette ikke er tilfældet - atdet sikres, at der ikke anvendes unødige ressourcer på at føre sådannesager.Som følge af de mange retssager i koncernen har Finansiel Stabilitet A/Ssamlet behandlingen af alle klagesager i moderselskabet. Det sker netopfor at sikre effektiv og ensartet håndtering af sagerne i koncernen.I forbindelse med Finansiel Stabilitet A/S’ overtagelse af de nødlidendepengeinstitutter, er der også overtaget et stort antal klager fra kunder i depågældende pengeinstitutter, der er utilfreds med den rådgivning m.v.som de modtog i den tidligere bank. Det er således vigtigt at være op-mærksom på, at når Finansiel Stabilitet A/S overtager en bank, overtagesbanken inkl. klagesager. Når disse klagesager tynger Finansiel StabilitetA/S skyldes dette derfor i al væsentlighed ikke Finansiel Stabilitet A/S’
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ageren, men forhold fra de overtagne banker.Jeg synes, det er vigtigt, at kunder, der ikke føler sig korrekt behandlet ideres pengeinstitut, har mulighed for at få deres klagesag behandlet hur-tigt og billigt i et klagenævn. Det gælder naturligvis også for kunder i debanker, der er overgået til Finansiel Stabilitet A/S. Jeg noterer mig derformed tilfredshed, at systemet fungerer.