Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1070183_0001.png
1070183_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. januar 2012

Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 21. december 2011 efter ønske fra Frank Aaen

(EL).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere artiklen "Statsbank koster staten milliar-der" i Politiken den 20. december 2011, herunderministerens holdning til styringen af Finansiel Stabilitet, og hvilkeledelsesforandringer der er brug foromfanget af selskabets køb af tjenesteydelser, ogom ministeren vil overveje fremover, at lade selskabet beholde alledele af overtagne banker i stedet for at sælge de sunde dele fra og ale-ne beholde de problematiske dele.

Svar:

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at Finansiel Stabilitet A/S har somhovedformål at foretage en afvikling af de overtagne aktiver fra nødli-dende pengeinstitutter på en ordentlig og redelig måde.Finansiel Stabilitet A/S er et statsligt aktieselskab, hvor staten er eneakti-onær med en ejerandel på 100 pct. Ansvaret for selskabets økonomi samtstyringen heraf ligger derfor som udgangspunkt hos direktionen og besty-relsen i Finansiel Stabilitet A/S. Staten kan som ejer gøre sin indflydelsegældende via selskabets generalforsamling. Det følger af de selskabsretli-ge regler, som også gælder for statslige aktieselskaber.Finansiel Stabilitet A/S har oplyst, at stigningen i omkostningerne skyl-des, at der er overtaget en række nødlidende pengeinstitutter til afvikling i2010 og 2011. Alene i 2011 er der overtaget 3 institutter (AmagerbankenA/S, Fjordbank Mors og Max Bank). Det har således medført, at omkost-ningerne til afvikling, herunder drift såsom fx lønninger, er steget.Finansiel Stabilitet A/S skal i forbindelse med afviklingen tage skyldigeøkonomiske hensyn ved forvaltning af statens midler og hjælpe levedyg-tige virksomheder til en ny bankforbindelse, herunder gennem afhændel-se af engagementerne. Finansiel Stabilitet A/S skal derfor ikke beholdekunder og engagementer, der kan hjælpes over til en ny, varig bankfor-bindelse gennem salg af de sunde dele af et overtaget pengeinstitut.Det tror jeg også er den mest fornuftige fremgangsmåde, idet levedygtigekunder og engagementer ellers i for høj grad vil blive økonomisk påvirketaf de krav om høje renter og manglende mulighed for ny kredit som føl-ger af EU statsstøttegodkendelsen.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
I relation til Finansiel Stabilitet A/S’ brug af advokater til undersøgelserskal det bemærkes, at når et pengeinstitut går ned og staten via FinansielStabilitet A/S skal træde til med henblik på at håndtere afviklingen heraf,har det været et bredt politisk ønske at få undersøgt, om der kan gøres etansvar gældende over for den tidligere ledelse, revision eller nærtståendetil denne personkreds i pengeinstituttet.Jeg mener, at det er vigtigt, at det bliver undersøgt grundigt om nogen hargjort sig skyldige i lovovertrædelser eller i øvrigt ikke levet op til deresforpligtelser, og at dette i givet fald sanktioneres på passende vis.Jeg kan i den forbindelse dog oplyse, at jeg har bedt Finansiel StabilitetA/S om en redegørelse, både for udgifterne til undersøgelserne og udvæl-gelsen af advokater til at gennemføre undersøgelserne.Jeg kan afslutningsvis også oplyse, at Rigsrevisionen i øjeblikket er igang med en undersøgelse af Finansiel Stabilitet A/S aktiviteter i forbin-delse med afviklingen af nødlidende pengeinstitutter, herunder om dersker en omkostningseffektiv drift af koncernen.