Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1138341_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Erhvervs-, Vækst- og Eks-portudvalget til handels- og investeringsmi-nisteren af 8. juni 2012.ERU alm.del – spørgsmål 234 stillet afmedlem af udvalget Kim Andersen (V)
ERU alm. del spørgsmål 234:”Ministeren henviser i sit svar på ERU alm. del svar på spørgsmål 181 til, at det er den samledesum af inden- og udenlandske investeringer i Danmark, som har betydning for danske arbejds-pladser og danske virksomheders konkurrenceevne. På den baggrund bedes ministeren redegø-re for, om udviklingen i den samlede sum af inden- og udenlandske investeringer i Danmark forperioden 2000-2010 har haft en positiv eller negativ indvirkning på danske arbejdspladser ogdanske virksomheders konkurrenceevne.”
Svar:Investeringer er en grundlæggende forudsætning for økonomisk vækst. Investeringsomfangetpåvirker både efterspørgslen og udbuddet i den samlede økonomi. Det relativt lave samledeinvesteringsomfang i Danmark i perioden 2007-2010 har derfor formentligt påvirket danskøkonomisk vækstpotentiale på længere sigt i negativ retning. Starten af denne periode var imid-lertid karakteriseret af fuld kapacitetsudnyttelse og fra 2008 af den globale finansielle og øko-nomiske krise, som medførte overkapacitet og en betydelig stigning i ledigheden. I hvilken ud-strækning dansk konkurrenceevne og beskæftigelse på kort sigt blev påvirket af det relativt lavesamlede investeringsomfang i perioden 2007-2010, er derfor et spørgsmål, som ikke umiddel-bart lader sig besvare.