Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1140920_0001.png
1140920_0002.png
1140920_0003.png
UDENRIGSMINISTERIET29. juni 2012Spørgsmål fra Erhvervs- Vækst ogEksportudvalget til handels- oginvesteringsministeren af 1. juni 2012 –spørgsmål 224. Til skriftlig besvarelse.
Spørgsmål 224»Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer regeringen har gennemført og planlægger gennemført, der har til formålat fremme SMV'ers adgang og eksport til henholdsvis nærmarkederne og/eller fjernmarkederne.«Svar:Regeringen har gennemført og planlægger flere initiativer med formål at styrke SMV’ernesadgang og eksporttil både nær- og fjernmarkederne.Regeringen har igangsat et nyt programkaldet ’InnovationVÆKST’ som pilotprojekt i periodenapril til september 2012 for højteknologiske SMVer. InnovationVÆKST omfatter et gratisrådgivningsforløb i Danmark, hvor virksomhederne i samarbejde med en erfaren konsulentevaluerer deres potentiale for innovation igennem internationale partnerskaber medudgangspunkt i deres nuværende forretningsmodel. Forløbet udmøntes i en konkrethandlingsplan for internationalisering, efterfulgt af et betalingsbelagt implementeringsforløb isamarbejde med et af de tre innovationscentre i München, Shanghai eller Silicon Valley.Eksportrådet assisterer SMV’erne med at nedbryde handelsbarrierer på eksportmarkederne vedløbende at behandle konkrete markedsadgangssager i EU’s Markedsadgangskomité og orientereSMV´erne bredt om rammebetingelserne på BRIK-markederne via diverse handelspolitiskekonferencer, seminarer og netværksformationer. Der arbejdes fortsat på at styrke en meremålrettet SMV-indsats og øge kendskabsgraden til Eksportrådets og de danske ambassadersydelser på dette felt.Erhvervsstyrelsens Indre Markeds Center har pr. 1. december 2011 etableret en større indsatsrettet mod at hjælpe danske SMV’er til mere eksport i EU. Der er etableret et kontaktpunkt,hvor virksomhederne gratis kan få rådgivning om regler for at handle med varer ogtjenesteydelser i EU. Det kan fx være viden om nationale krav til varer i andre EU-lande.Derudover kan Indre Markeds Center hjælpe med at fjerne ulovlige handelshindringer i EU.
Med Udviklingspakken fra marts 2012 er rammen for eksportlåne-ordningen under Erhvervs-og Vækstministeriet udvidet fra 20 til 35 mia. kr. Det har været med til at forbedrevirksomhedernes fremadrettede muligheder for at finansiere eksportprojekter. Samtidigudskydes den planlagte stramning af EKFs egenkapitaldækning (kapitalbåndet) til 2016. Detstyrker EKFs muligheder for at yde eksportgarantier og dermed understøtte eksportordrer fordanske virksomheder, herunder også danske SMV’er, for mindst 20 mia. kr. over de kommendeår.For at gøre det lettere at få adgang til eksportrådgivning og for at sikre SMV’erne én indgang tilEksportrådets globale ydelser, er regeringen i gang med at udbygge samarbejdet med de lokalevæksthuse med endnu en formaliseret aftale om en indstationeret eksportrådgiver medVæksthus Syddanmark i lighed med de eksisterende aftaler med væksthusene i Midt- ogNordjylland samt på Sjælland.Regeringens har lanceret en vækstmarkedsstrategimed en række konkrete initiativer,der skalfremme SMV’ers adgang til vækstmarkederne:Der udvikles to nye programmer for strategiske salgsalliancer, der understøtter fællessalgsindsatser målrettet konkrete forretningsmuligheder på vækstmarkederne.Programmerne målrettes hhv. kollektivt salg af enkle produkter for grupper af primærtSMV’er, og kollektivt salg af komplicerede systemløsninger for grupper af både store ogsmå virksomheder.Eksportrådets SMV-programmer Vitus Vækst og Eksportstart Vækst videreføres ogvidereudvikles med henblik på at sikre endnu flere SMV’er et fodfæste på etvækstmarked.Mange SMV’er står over for store udfordringer, når de skal håndtere deressamfundsansvar i stadigt mere globaliserede værdikæder. Eksportrådetigangsætter derfori samarbejde med Erhvervs- og Vækstministeriet i 2012-13 en række CSR-workshops påvækstmarkederne, og tilbyder 10 timers gratis rådgivning pr. SMV, så de kan komme igang med CSR-arbejdet på de enkelte markeder. Interessen for disse tilbud har foreløbigværet betydelig.Eksportrådet og Eksport Kredit Fonden (EKF) etablerer desuden en fælles enhed, derskal styrke særligt danske SMV’ersviden om og adgang til eksport- oginvesteringsfinansiering. Initiativet vil omfatte etablering af en rådgivningsenhed forfinansiering i København bemandet med en eksportrådgiver fra Eksportrådet og enfinansieringsekspert fra EKF samt et hold af specialiserede eksport- ogfinansieringsrådgivere på danske repræsentationer på vækstmarkeder.Især på vækstmarkederne er ministerbesøg med til at fremme SMV’ers adgang ogeksport til markedet. Derfor har regeringen taget initiativ til at øge antallet afministerbesøg.
Der er afsat yderligere otte mio. kr. årligt i 2012 og 2013 til fælles eksportfremstød,hvilket betyder, at bevillingen i 2012 kommer op på 35,1 mio. kr. Heraf går typisk mereend 50 % af midlerne til SMV’er.