Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del
Offentligt
1131396_0001.png
1131396_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Erhvervs-, Vækst- og Eks-portudvalget til handels- og investeringsmi-nisteren af 9. maj 2012.ERU alm.del – spørgsmål 178 stillet afmedlem af udvalget Kim Andersen (V)
ERU alm.del spørgsmål 178:”Ministeren bedes på baggrund af artiklen "Investeringstørke truer 150.000arbejdspladser" i Børsen d. 7. maj 2012 redegøre for, hvorfor udlandetsinvesteringer i danske virksomheder stort set ikke har udviklet sig siden startenaf 00'erne.”Svar:Fra 2000 til 2007 blev beholdningen af direkte udenlandske investeringer i Danmark næstenfordoblet, fra 358,5 mia. kr. til 688 mia. kr. Til gengæld har beholdningen stort set ikkeforandret sig siden, idet den gennemsnitligt kun voksede med 1 procent om året fra 2007 til2010, hvor beholdningen nåede op på 704,7 mia. kr.Den udenlandske investeringsstrøm til Danmark består af en række enkeltståendeinvesteringsbeslutninger spredt på mange sektorer og af meget forskellig størrelsesorden. Enbetydelig del af de udenlandske investeringer omhandler hele eller delvise køb af danskevirksomheder. Investeringsstrømmen må derfor formodes at have forbindelse til prissætningenpå danske virksomheder i forhold til prissætningen på tilsvarende virksomheder i udlandet,deres fremtidige vækstpotentiale og overskudsgrad. De stagnerende udenlandske investeringer iDanmark kan således enten afspejle en relativt høj værdisætning af danske virksomheder eller etrelativt mindre indtjeningspotentiale i Danmark sammenlignet med udlandet, eller enkombination heraf.Det bemærkes, at enkelte store virksomhedsopkøb som f.eks. Duponts opkøb af Daniscomedfører store udslag i tilstrømningen af udenlandske investeringer. Der eksisterer imidlertid etbegrænset antal danske virksomheder af Daniscos størrelse. Dertil kommer, at nogle af de aller-største danske virksomheder er fondsejede, hvilket begrænser et muligt salg af disse virksomhe-der. Denne erhvervsstruktur har formentlig også betydning for, hvor mange udenlandske inve-steringer i form af opkøb den danske økonomi kan forvente at modtage.Regeringen har med bekymring observeret stagnationen i tilgangen af udenlandske investerin-ger til Danmark gennem de senere år. Regeringen har derfor i regeringsgrundlaget sat sig sommål at øge tiltrækningen af udenlandske investeringer og har iværksat et udredningsarbejde,
som analyserer den danske modtage- og fastholdelsesindsats og de rammebetingelser, Danmarktilbyder udenlandske virksomheder. På baggrund af dette arbejde vil regeringen til efteråretoverveje tiltag, som kan øge tilgangen af udenlandske investeringer.Tiltrækningen af udenlandske investeringer er også et væsentligt element i det igangværendearbejde i ministerudvalget for ny erhvervs- og vækstpolitik.
2