By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1159144_0001.png
1159144_0002.png
Dato: 24. september 2012Sagsnr.: 2012-29222922Dok id:360748
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 99BYB, alm. del.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)Spørgsmål nr. 99:Vil ministeren redegøre for, om en kommune og en boligforening kan lave en helhedsplan, hvori deplanlægger nedlæggelse og sammenlægninger af beboernes lejelejligheder samt øgedehuslejestigninger m.m. uden at beboerne har indflydelse på dette?Svar:Der kan som hovedreglen kun gennemføres arbejder i de enkelte afdelinger, hvis iværksættelsen ergodkendt af afdelingsmødet. Det fremgår således af almenboligloven, at afdelingsbestyrelsenafdelingsbestyrelsenforelægger de overordnede rammer for iværksættelse af arbejder og aktiviteter i afdelingen forafdelingsmødet til godkendelse, forinden disse iværksættes. Det fremgår videre, at afdelingsmødetkan træffe beslutning om iværksættelse af forebyggende arbejder rettet mod boligområdet og deforebyggendeenkelte beboere med henblik på at styrke det sociale liv og netværk i boligområdet, såfremtafdelingsmødet samtidig tiltræder den nødvendige lejeforhøjelse. Hvis et arbejde eller en aktivitetmedfører en lejeforhøjelse, der overstiger 15 pct. af den gældende årsleje, skal godkendelsen ske vedforhøjelse,urafstemning blandt afdelingens beboere, når krav herom fremsættes af det i vedtægterne fastsattenødvendige antal stemmeberettigede deltagere på afdelingsmødet. Antallet kan i vedtægterne højstfastsættes til at udgøre 25 pct. af de fremmødte stemmeberettigede deltagere.Heraf fremgår, at helhedsplaner som udgangspunkt kun kan gennemføres med de involveredesomafdelingers godkendelse.Der er to undtagelser fra hovedregle om, at arbejder og aktiviteter kun kan gennemføres medhovedreglenafdelingens godkendelse.For det første kan boligorganisationens bestyrelse, hvis kommunalbestyrelsen meddeler pålægherom, iværksætte bl.a. vedligeholdelsesarbejder og fornyelser samt rimelige forbedringsarbejderuden samtykke fra afdelingsbestyrelsen og afdelingsmødet.For det andet kan boligorganisationens øverste myndighed uden afdelingens samtykke træffebeslutning om gennemførelse af bestemte arbejder og aktiviteter, hvis afdelingsmødets ggodkendelse
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
af disse ikke kan opnås, eller hvis forslag herom forkastes ved urafstemning. Der er tale om følgendearbejder og aktiviteter:1.2.3.4.Større renoveringsarbejder,større energibesparende foranstaltninger,boligsociale helhedsplaner ogfremtidssikring af bebyggelsen.
Det er en forudsætning for øverste myndigheds mulighed for at træffe ovenstående beslutning, at depågældende arbejder og aktiviteter er nødvendige for at gøre boligerne og boligafdelingentidssvarende og konkurrencedygtige over for en bred kreds af boligsøgende. Arbejder, der består imodernisering af køkkener og badeværelser, kan dog ikke gennemføres uden afdelingens samtykke,medmindre disse arbejder er nødvendige for, at det samlede projekt kan gennemføres på enhensigtsmæssig måde.Beslutninger truffet på denne måde skal indberettes til ministeriet.Jeg skal i øvrigt henvise til mit svar af 25. april 2012 på spørgsmål nr. 46 BYB, alm. del.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk