By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1139050_0001.png
1139050_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
26. juni 2012

Besvarelse af spørgsmål 68 alm. del stillet af By- og Boligudvalget

den 1. juni 2012.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere materialet om deputation fra Andelsbolig-foreningen AB Eriksgården om Nykredits manglende rådgivning og læn-ge ekspeditionstid, jf. BYB alm. del - bilag 104.

Svar:

Som minister kan jeg ikke gå ind i konkrete sager, men generelt forholderdet sig sådan, at hvis der i forbindelse med optagelsen af et realkreditlånindgås en aftale om en swap, finder de særlige regler om investorbeskyt-telse ved værdipapirhandel anvendelse. Det indebærer, at en andelsbolig-forening skal have den samme rådgivning som en almindelig forbruger,medmindre foreningen er klassificeret som en professionel kunde, fordikunden eksempelvis har stor erfaring med at handle finansielle instru-menter.Denne rådgivning indebærer, at der som minimum skal foretages en så-kaldt hensigtsmæssighedstest. Her skal værdipapirhandleren sikre sig, atkunden forstår de risici, som er forbundet med at indgå en swapaftale.Hvis kunden giver utilstrækkelige oplysninger om sit kendskab og sineerfaringer med swap-aftaler, skal kunden gøres udtrykkeligt opmærksompå, at værdipapirhandleren ikke kan afgøre, om produktet eller tjeneste-ydelsen er hensigtsmæssig for vedkommende.Hvis en kunde i et penge- eller realkreditinstitut lider et tab i forbindelsemed dårlig rådgivning om et lån, har denne kunde ret til erstatning efterdansk rets almindelige erstatningsretlige regler. Kunden vil i den forbin-delse kunne klage til Pengeinstitutankenævnet eller Realkreditinstitutan-kenævnet. Disse ankenævn har også mulighed for at behandle klager fraAndelsboligforeninger.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at der er truffet afgørelser i Pengeinsti-tutankenævnet, hvor klager har medført økonomisk kompensation somfølge af mangelfuld rådgivning i forbindelse med optagelse af et realkre-ditlån i sammenhæng med en swap-aftale.Det nuværende system sikrer derfor, at der kan tilkendes erstatning tilandelsboligforeninger, der har modtaget dårlig rådgivning.Jeg kan endvidere oplyse, at der pågår et arbejde med at skabe en ord-ning, der skal risikoklassificere de enkelte lånetyper. Risikoklassifice-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
ringsordningen vil bidrage til at sikre, at låntagere ikke kommer i en situ-ation, hvor de ikke er klar over hvilken grad af risici, der er forbundetmed at optage et boliglån.For så vidt angår spørgsmålet om sagsbehandlingstid, kan jeg oplyse, atreglerne om god skik for finansielle virksomheder indebærer, at finansiel-le virksomheder skal behandle henvendelser inden for rimelig tid. Enurimelig lang sagsbehandlingstid vil kunne medføre krav om erstatningmod den finansielle virksomhed.