By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1124967_0001.png
1124967_0002.png
1124967_0003.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
23. maj 2012

Besvarelse af spørgsmål 50 alm. del stillet af By- og Boligudvalget

den 25. april 2012.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 10. april 2012 fra OH Råd-givning ApS vedrørende forholdens i huseftersynsordningen herunderkarteldannelse, jf. BYB alm. del – bilag 86.

Svar:

Henvendelsen af 10. april 2012 vedrører bl.a. fordelingen af markedet fortilstandsrapporter fordelt på små og store virksomheder samt den eventu-elle sammenhæng med kvaliteten af tilstandsrapporterne. Desuden vedrø-rer henvendelsen dels ejendomsmæglernes bestilling af tilstandsrapportervia forsikringsselskaber, dels ejendomsmæglernes fraråden af valg afkonkrete bygningssagkyndige over for sælger. Endvidere anføres det, atder er dannet et kartel mellem mæglerne, forsikringsselskaberne og defire store leverandører af tilstandsrapporter.Som anført i min besvarelse af By- og Boligudvalgets spørgsmål 44 (alm.del) blev bestillerreglerne indsat i lov om omsætning af fast ejendom i2006 med henblik på at sikre retvisende tilstandsrapporter. Jeg skal i øv-rigt henvise til mit svar, for så vidt angår baggrunden for bestillerreglernesamt forklaring af reglernes betydning i praksis.For så vidt angår spørgsmålet om ejendomsmæglernes bestilling via for-sikringsselskaber, herunder spørgsmålet om fordelingen af markedet fortilstandsrapporter fordelt på små og store virksomheder samt den eventu-elle sammenhæng med kvaliteten af tilstandsrapporterne, henhører dissespørgsmål under ministeren for by, bolig og landdistrikters ansvarsområ-de, og jeg skal i den forbindelse henvise til denne ministers besvarelse afBy- og Boligudvalgets spørgsmål nr. 49 (alm. del).Det forhold, at ejendomsmæglerne efter forudgående aftale med sælgerbestiller tilstandsrapporter via forsikringsselskaber, er i fuld overens-stemmelse med de gældende regler. Forsikringsselskaberne har betydeli-ge interesser i retvisende rapporter, idet det påhviler selskabet at dækkede eventuelle skjulte fejl og skader ved den solgte ejendom, som ikke ernævnt i tilstandsrapporten.For så vidt angår spørgsmålet om, at en ejendomsmægler fraråder sælgerat benytte en bestemt bygningssagkyndig, kan det være i strid med ho-vedforbuddet i loven om, at ejendomsmægleren ikke må bringe konkretebygningssagkyndige i forslag.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/3
Jeg er af Erhvervsstyrelsen blevet oplyst om, at styrelsen kun har modta-get dokumentation for denne problemstilling én gang tidligere i 2010,hvor styrelsen anmeldte den pågældende ejendomsmægler til politiet forovertrædelse af bestillerreglerne. Ejendomsmægleren blev pålagt en bøde.Såfremt en ejendomsmægler ikke overholder bestillerreglerne, kan denpågældende alternativt indbringes for Disciplinærnævnet for Ejendoms-mæglere.En ejendomsmægler kan af disciplinærnævnet tildeles en advarsel ellerpålægges en bøde på op til 300.000 kr. Hvis der påhviler en ejendoms-mæglervirksomhed et selvstændigt ansvar eller et medansvar for tilside-sættelsen af ejendomsmæglerens forpligtelser, kan ejendomsmæglervirk-somheden tildeles en advarsel eller pålægges en bøde på op til 750.000kr. Endvidere kan nævnet begrænse den pågældende ejendomsmæglersadgang til at udøve ejendomsformidling eller slette ejendomsmæglerensregistrering i en periode fra 6 måneder til 5 år eller indtil videre.Som det fremgår af ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelseaf By- og Boligudvalgets spørgsmål nr. 49 (alm. del), er der med virkningfra 1. maj 2012 iværksat en række administrative initiativer for at forbed-re mulighederne for at afdække eventuelle overtrædelser af bestillerreg-lerne. Disse sælgeroplysninger, bl.a. om hvem der har bestilt tilstandsrap-porten, og hvem der er ansvarlig ejendomsmægler på sagen, kan være tilhjælp i eventuelle fremtidige sager om påstået overtrædelse af bestiller-reglerne.For så vidt angår spørgsmålet om karteldannelse på markedet, har Kon-kurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyst mig følgende, som jeg kan hen-holde mig til:”Det anføres bl.a. i indlægget, at forsikringsselskaberne har indgået eks-klusivlignende aftaler med store udbydere af tilstandsrapporter, og at derforeligger et kartelagtigt samarbejde.Så vidt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er oplyst, er der ikke frem-kommet oplysninger, der umiddelbart dokumenterer en overtrædelse afkonkurrencereglerne. Såfremt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mod-tager sådanne oplysninger, vil styrelsen naturligvis undersøge, om degiver anledning til at gribe ind efter konkurrencelovgivningen.For en god ordens skyld skal det bemærkes, at det alene er Konkurrence-rådet ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Statsadvokaten forSærlig Økonomisk Kriminalitet, der har kompetence til at efterforske, omder foreligger overtrædelser af konkurrencelovgivningen.”Jeg vil på nuværende grundlag ikke ændre reglerne om, at ejendomsmæg-
3/3
lerne efter aftale med sælger kan bestille tilstandsrapporter via forsik-ringsselskaber, men jeg vil i tæt samarbejde med Ministeriet for By- Bo-lig og Landdistrikter løbende følge de rejste problemstillinger.