By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1121474_0001.png
1121474_0002.png
1121474_0003.png
Dato: 16. maj 2012Sagsnr.: 2012 - 1833
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 49 BYB, alm.del. Spørgsmålet er stillet af By og Boligudvalget den 24. april 2012By-Spørgsmål nr. 49:Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. april 2012 fra ABR ArkitektArkitekt-,Bygge- og Rådgivningsfirma vedrørende huseftersynsordningens tilstand,jf. BYB alm. del - bilag 84.Svar:I henvendelsen af 20. april 2012 fremsættes en række bemærkninger vedrørende bestilling aftilstandsrapporter og fordeling af tilstandsrapporter bestilt af henholdsvis sælger selv og viaforsikringsselskaberne. Endvidere beskrives en model for central internetbaseret adgang til bestillingbeskrivesaf tilstandsrapporter til sikring af uvildighed hos de beskikkede bygningssagkyndige. Herudoveranføres det, at omkring 15-20 procent af de beskikkede bygningssagkyndige udarbejder knap20halvdelen af samtlige udarbejdede tilstandsrapporter.nReglerne for bestilling af tilstandsrapporter blev indført i 2006 for at sikre uvildigheden hos debeskikkede bygningssagkyndige og retvisende tilstandsrapporter. Reglerne indebar et forbud forejendomsformidlerne mod selv at rekvirere tilstandsrapporter på sælgers vegne. I stedet skal sælgererneenten selv vælge en beskikket bygningssagkyndig eller sælger kan aftale med ejendomsformidleren,at der rekvireres en tilstandsrapport via et forsikringsselskab, der tilbyder ejerskifteforsikringer.tilbyderI denne sammenhæng kan det oplyses, at ud af de godt 66.000 tilstandsrapporter, der er indberettet igodtdet elektroniske indberetningssystem for tilstandsrapporter, HEWEB, i 2011, er knap 55 pct. afrapporterne rekvireret via et forsikringsselskab, mens godt 45 pct. er rekvireret via sælger/andre.orsikringsselskab,Opgørelsen er baseret på, at de bygningssagkyndige ved udarbejdelse af en tilstandsrapportafkrydser, om tilstandsrapporten er rekvireret via et forsikringsselskab, af sælger eller andre.Jeg vil i øvrigt gøre opmærksom på, at der med virkning fra den 1. maj 2012 er iværksat en rækkeadministrative initiativer for at forbedre mulighederne for at afdække eventuelle overtrædelser afbestillerreglerne. Således er det fremover blevet t en sælgeroplysning at angive, hvordan rapportentiler rekvireret, ligesom navnet på sælgers ejendomsformidler vil fremgå af tilstandsrapporten. Desuden
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
er forbuddet mod, at ejendomsformidleren rekvirerer den bygningssagkyndige, blevet suppleret af etforbud mod, at den sagkyndige modtager en sådan bestilling.For så vidt angår forslaget om central bestilling af tilstandsrapporter bemærkes, at et sådant forslagblev behandlet af Justitsministeriets udvalg om huseftersynsordningen.Det fremgår af udvalgetsbetænkning nr. 1520/2010, at udvalget ikke imødekom forslaget med den begrundelse, at det vil fjernekonkurrencen på pris og kvalitet på markedet for tilstandsrapporter, hvilket kan føre til et hævetprisniveau og forringelse af tilstandsrapporternes kvalitet. Justitsministeriet var enig med udvalget heri,og justitsministerens lovforslag L 89 om revision af huseftersynsordningen indeholdt derfor ikke forslagherom. Spørgsmålet var i øvrigt genstand for selvstændig behandling under Boligudvalgetsbehandling af lovforslag L89 men fandt ikke støtte i lovgivningsprocessen.Senest er spørgsmåletbehandlet i forbindelse meden henvendelse fra Brancheforeningen forFrieUafhængige Bygningssagkyndige og Energikonsulenter til Justitsministeriet, Erhvervs- ogVækstministeriet og Ministeriet for By- Bolig og Landdistrikter, hvor der foreslås indført et centraltinternetbaseret bestillingssystem. Henvendelsenblev besvaret af Justitsministeriet på vegne afsamtlige ministerier. Der henvises til justitsministerens besvarelseaf By- og Boligudvalgets spørgsmålnr. 43 (alm. del).Det bemærkes i øvrigt, at der allerede på hjemmesidenwww.boligejer.dkfindes en søgeportal overalle beskikkede bygningssagkyndige, hvor sælger kan få en liste over samtlige de beskikkedebygningssagkyndige, som udarbejder tilstandsrapporter i lokalområdet.For så vidt angår spørgsmålet om fordeling af opgaver blandt de beskikkede bygningssagkyndige kanvirksomhederne med beskikkede bygningssagkyndige opdeles i tre grupper (efter antalbygningssagkyndige i de enkelte virksomheder):OversigtAntal virksomhederSagkyndige i antalAntal rapporterMarkedsandel1 enkeltsagkyndig28428425.14438 pct.2-9Sagkyndige14334.5967 pct.10 eller fleresagkyndige419136.69755 pct.
Det fremgår af tallene, at 38 procent af de i perioden udarbejdede tilstandsrapporter er udarbejdet afbygningssagkyndige i enkeltmandsfirmaer og 7 procent af bygningssagkyndige ansat i mindre firmaermed mellem 2 og 9 bygningssagkyndige. De resterende 55 procent af tilstandsrapporterne erudarbejdet af bygningssagkyndige, ansat i firmaer med 10 eller flere bygningssagkyndige.Opgørelsen er baseret på tilgængelige data fra tilstandsrapporter indberettet i det elektroniskeindberetningssystem for tilstandsrapporter, HEWEB, i 2011. Oplysningerne om firmatilhørsforhold erbaseret på de bygningssagkyndiges egne registreringer og kan derfor være behæftet med en visusikkerhed.Der er tidligere på grundlag af registreringerne i det elektroniske indberetningssystem fortilstandsrapporter, HEWEB, foretaget en sammenligning af kvaliteten af tilstandsrapporter, udarbejdetaf henholdsvis bygningssagkyndige rekvireret via forsikringsselskaber og bygningssagkyndigerekvireret af sælger/andre. Der har ikke her kunnet konstateres forskelle i kvaliteten.
2af3Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Endvidere bemærkes, at der siden indførelsen af den tekniske revision af tilstandsrapporter i 2006 ersket en løbende forbedring af kvaliteten af rapporterne og et fald i antallet af fejlbehæftedetilstandsrapporter. For yderligere at styrke kvaliteten af tilstandsrapporterne blev der pr. 1. januar 2011etableret et nyt samlet disciplinær- og klagenævn for beskikkede bygningssagkyndige, som harovertaget ansvaret for den tekniske revision. På baggrund af den hidtidige sagsbehandling i nævnetog de af nævnet i 2011 og 2012 tildelte sanktioner er den foreløbige vurdering, at der fortsat sker enforbedring af kvaliteten af tilstandsrapporterne.Endelig viser en manuel gennemgang af de 34 sanktioner, der hidtil er tildelt af disciplinær- ogklagenævnet, at 20 sanktioner er tildelt bygningssagkyndige i enkeltmandsvirksomheder og 2sanktioner er tildelt bygningssagkyndige ansat i mindre firmaer med mellem 2 og 9bygningssagkyndige. De resterende 12 sanktioner er tildelt bygningssagkyndige ansat i firmaer med10 eller flere bygningssagkyndige.Oplysningerne om firmatilhørsforhold er baseret på debygningssagkyndiges egne registreringer og derfor kan være behæftet med en vis usikkerhed.På baggrund af ovenstående giver henvendelsen af 20. april 2012 mig ikke anledning til at iværksætteyderligere tiltag, men jeg vil naturligvis følge området nøje og i den forbindelse være opmærksom på,om de gennemførte ændringer kan antages at have den ønskede effekt.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
3af3Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk