By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1105808_0001.png
1105808_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
18. april 2012

Besvarelse af spørgsmål 44 alm. del stillet af By- og Boligudvalget

den 30. marts 2012.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. marts 2012 fra sag-kyndigekonsulent.dk ApS vedrørende huseftersynsordning, jf. BYB alm.del – bilag 58.

Svar:

Initiativer, som gør det nemmere og lettere at sælge sin bolig, er som ud-gangspunkt med til at fremme konkurrencen og effektiviteten på bolig-markedet, og hjemmesiden www.sagkyndigkonsulent.dk, der gratis giveren sælger af fast ejendom 3 tilbud på tilstandsrapporter mv., fremstår der-for som et godt initiativ.Det foreslås i henvendelsen fra sagkyndigkonsulent.dk, at virksomhedenkan drives som en offentlig koncessioneret virksomhed. Det forudsætter,at der foreligger en offentlig opgave, som skal koncessioneres. Tilstands-rapporter kan i dag bestilles direkte af sælgeren selv eller af ejendoms-mægleren, hvis ejendomsmægleren bestiller den via et forsikringsselskab,der udbyder ejerskifteforsikringer. Der er ingen offentlig bestillingsvej tiltilstandsrapporter, og der er således ikke behov for en koncessioneretvirksomhed.Det foreslås endvidere i henvendelsen, at reglerne om ejendomsmægler-nes bestilling af tilstandsrapporter i bekendtgørelse om formidling, udbudog rådgivning ved omsætning af fast ejendom (Formidlingsbekendtgørel-sen) ændres, således at ejendomsmæglerne kan henvise til og betjene sigaf hjemmesiden.Siden 2006 har der været et forbud i ejendomsmæglerloven mod, at ejen-domsmægleren ikke på sælgers vegne må rekvirere en tilstandsrapport.Forbuddet blev indsat på baggrund af den kritik, der i efteråret 2003 blevrettet mod huseftersynsordningen. Kritikken gik på, at ejendomsmægle-ren bestilte tilstandsrapporter hos konkrete bygningssagkyndige, somudfærdigede ikke-retvisende tilstandsrapporter, de såkaldte ”lyserøde”tilstandsrapporter, der ofte fik huset til at fremstå i bedre stand, end detegentlig var, hvilket gjorde huset nemmere at sælge for ejendomsmægle-ren.Forbuddet i loven er i dag suppleret med regler i §§ 9-10 i Formidlings-bekendtgørelsen. Heraf fremgår det bl.a., at ejendomsmægleren ikke må
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
bringe konkrete bygningssagkyndige i forslag samt skal udlevere en listetil sælger over lokale bygningssagkyndige. Listen udleveres med henblikpå, at sælger selv kan rekvirere tilstandsrapporten. Listen printes i praksisud fra hjemmesiden www.boligejer.dk, som har en søgeportal over allebeskikkede bygningssagkyndige. Oplysningerne om beskikkede byg-ningssagkyndige genereres fra det elektroniske indberetningssystem fortilstandsrapporter, HEWEB, og listen vil derfor indeholdesamtligedebeskikkede bygningssagkyndige, som foretager huseftersyn i lokalområ-det. Desuden fremgår det af Formidlingsbekendtgørelsen, at ejendoms-mægleren efter aftale med sælger kan rekvirere tilstandsrapport gennemet forsikringsselskab, der udbyder ejerskifteforsikringer, så længe ejen-domsmægleren ikke har indflydelse på, hvem forsikringsselskabet vælgertil at udføre opgaven.Da hjemmesiden www.sagkyndigkonsulent.dk kun omfatter de bygnings-sagkyndige, der konkret har tilmeldt sig siden, er ejendomsmæglernesbrug heraf som udgangspunkt ikke forenelig med forbuddet om, at ejen-domsmægleren ikke må bringe konkrete bygningssagkyndige i forslag.Forbuddet om, at en ejendomsmægler ikke må bringe konkrete bygnings-sagkyndige i forslag, er også i dag helt centralt som sikring for, at derikke opstår samarbejdsaftaler mellem ejendomsmæglere og bygningssag-kyndige, som kan skabe tvivl om de bygningssagkyndiges uvildighed. Jegfinder derfor ikke anledning til at ændre reglerne eller lempe forbuddet.Det skal dog bemærkes, at der ikke er noget til hinder for, at hjemmesi-den www.sagkyndigkonsulent.dk fungerer som et tilbud til de sælgere,som selv ønsker at rekvirere deres tilstandsrapport mv.