By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1087311_0001.png
1087311_0002.png
MINISTERÆT FOR
BY, BOLIGOGLANDDISTRIKTER WL
Dato:
MAR. 2012
Sagsnr.: 2012-442
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 35 BYB alm. del.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rosa Lund (EL)Spørgsmål nr. 35:Vil ministeren redegøre for reglerne om statens driftsstøtte til kollegier, herunder oplyse hvad støttenpræcist bruges til, og om der er restriktioner på, hvad støtten må bruges til? Og vil ministeren iforlængelse heraf oplyse, om det er muligt at øremærke driftsstøtten til renovering, og om det i givetfald vil kræve lovændring?
Svar:Staten yder med henblik på nedsættelse af huslejen støtte til kollegier i form af ydelsesstøtte ogungdomsboligbidrag. Desuden yder staten målrettet ydelsesstøtte til renovering af kollegier, nårkommunen har besluttet at yde støtte efter almenboliglovens§100, jf. nedenfor.Der findes i dag tre hovedformer for støttet ungdomsboligbyggeri hjemlet i henholdsvis almenboligloven og boligbyggeriloven: Almene ungdomsboliger, selvejende almene ungdomsboliger ogselvejende ungdomsboliginstitutioner, som det ikke længere er muligt at etablere. Finansieringen afalment boligbyggeri (herunder også almene og selvejende almene ungdomsboliger) sker i dag somhovedregel ved, at: 84 pct. finansieres ved optagelse af realkreditlån, hvortil staten løbende yderydelsesstøtte, 14 pct. af anskaffelsessummen finansieres med kommunal grundkapital, mens deresterende 2 pct. finansieres ved beboerindskud. Hvis der er tale om de særlige såkaldte campusboliger (universitetsnære almene ungdomsboliger), som er målrettet internationale studerende,indskydes dog 20 pct. i grundkapital fra en boligfond i universitetsregi, mens realkreditlånet udgør 78pct. og beboerindskuddet 2 pct.Herudover ydes et såkaldt ungdomsboligbidrag til almene ungdomsboliger så længe boligerne bebosaf unge uddannelsessøgende, eller andre unge med særligt behov (den berettigede personkreds).Bidraget, der reguleres årligt med udviklingen i nettoprisindekset, udgør i indeværende år 177 kr. pr.2m årligt. Staten yder 80 pct. af bidraget og kommunen yder 20 pct.Både almene ungdomsboliger og selvejende ungdomsboliginstitutioner kan få støtte til finansiering afstørre renoveringsarbejder m.v. De nærmere retningslinjer for, hvad støtten må bruges til, fastlæggesinden for rammerne at de gældende regler i forbindelse med det enkelte støttetilsagn.
Gammel Mønt 4. 1117 København K T +4533 92 29 00• E [email protected] www.mbbl.dk
Kommunen kan efter almenboliglovens§100 give tilsagn om ydelsesstøtte til sådanne arbejderselvejende ungdomsboliginstitutioner. Staten yder 80 pct. af ydelsesstetten og kommunen yder 20 pct.Almene ungdomsboliger kan ligesom andre almene boliger opnå tilsagn om støtte fraLandsbyggetonden til tilsvarende tiltag.Ændring at disse regler vil i givet fald kræve en lovændring.
Med venlig hilsen//;I
7///,)Jt_.
Carsten Hansen
2af 2
Gammel Mønt 4
1117 Købehavn K T +45 33 92 29 00
E [email protected]. www.mbbl.dk