Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del
Offentligt
1052347_0001.png
1052347_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Afdelingen for almeneuddannelserFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.udst.dkCVR nr. 16691909
Svar på spørgsmål 11 (Alm. del):I brev af 25. november 2011 har udvalget efter ønske fra Martin Henrik-sen (DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål:”Kan ministeren garantere, at alle børn og forældre har mulighed for atvære med i madordninger i f.eks. børnehaver og folkeskoler og i dissesom minimum kan fravælge halalslagtet kød i forbindelse med et mål-tid?”Svar:Jeg kan oplyse, at alle børn i daginstitutioner skal have tilbud om et sundtfrokostmåltid, jf. dagtilbudslovens § 16 a. Daginstitutionens forældrebe-styrelse eller forældrene i den enkelte enhed kan dog beslutte at fravælgefrokostmåltidet, jf. dagtilbudslovens § 16 b.Hvis daginstitutionens forældrebestyrelse eller forældrene i den enkelteenhed har besluttet at fravælge et sundt frokostmåltid, kan forældrebesty-relsen beslutte at etablere en forældrearrangeret frokost- eller madord-ning efter dagtilbudslovens § 17. De enkelte forældre med børn i institu-tionen beslutter selv, om de vil benytte den forældrearrangerede frokost-eller madordning.Det er kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for dagtilbuddene, herun-der ansvaret for at organisere og tilrettelægge en frokostordning, dertilgodeser de ønsker og behov, som kommunalbestyrelsen vurderer, er tilstede i dagtilbuddene. Kommunalbestyrelsen kan i den forbindelse fast-sætte en kostpolitik for den frokost, der serveres i daginstitutionerne.Jeg kan således slå fast, at alle børn i daginstitutioner skal tilbydes etsundt frokostmåltid efter dagtilbudsloven, og at det er op til den enkeltekommunalbestyrelse at beslutte, om der skal være en kostpolitik, herun-der indholdet af denne.
07-12-2011
2Det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, om der skal kunne etableresfrivillige madordninger på kommunens folkeskoler, herunder madord-ninger i skolefritidsordninger. Kommunalbestyrelsen beslutter, om mad-ordningerne etableres med fuld forældrebetaling eller gennem kommuna-le tilskud med hel eller delvis fri forplejning, og kan fastsætte nærmererammer for ordningerne.Hvis kommunalbestyrelsen har besluttet, at der kan etableres madord-ninger, er det den enkelte skolebestyrelse, der beslutter, om der skal til-bydes en madordning på den enkelte skole. Inden for de rammer, somkommunalbestyrelsen har fastsat, fastsætter skolebestyrelsen principperfor madordningen. Principperne kan fx vedrøre retningslinjer for sundmad m.v.Jeg kan derfor ikke garantere, at alle børn og forældre har mulighed forat være med i madordninger i folkeskolen, da det er op til en lokal be-slutning.
Med venlig hilsen
Christine Antorini