Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1063800_0001.png
1063800_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 3. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2011-0017607
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 5.december 2011 følger hermed social- og integrationsministerens ende-lige svar på spørgsmål nr. 77 (BEU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bent Bøgsted (DF).
Spørgsmål nr. 77:”Socialministeren udtaler at en lægekonsulent kun skal oversætte en speci-allæges udtalelser og at en lægekonsulent ikke må have patientkontakt. Erdette forhold juridisk bindende eller kan det fraviges?”
Svar:En administrativt ansat lægekonsulents funktion er at yde sagkyndig rådgiv-ning til de kommunale sagsbehandlere, herunder om forståelsen af lægeligeerklæringer m.v. fra behandlende og undersøgende læger.En lægekonsulent, der bistår kommunen med vurdering af lægeerklæringerm.v., har ikke til opgave selv at undersøge borgeren, da der alene er tale omen rådgivende administrativ funktion, og der ikke består et læge-/patientforhold mellem lægekonsulenten og borgeren.Der gælder forskellige ansvarsregler for lægeuddannede personer alt efter,om de udøver lægefaglig virksomhed i form af patientbehandling, eller om deer ansat i administrative stillinger. Hvis der er tale om et læge-/patientforhold,gælder autorisationslovens regler, mens det ikke er tilfældet for ”papirlæger”,hvor opgaven er administrativ og består i at yde sagkyndig bistand til forstå-elsen af behandlende lægers erklæringer mv.Når lægekonsulenten ikke udøver lægefaglig virksomhed i form af patient-behandling, er det ikke lægekonsulentens opgave at undersøge borgeren
2
eller have patientkontakt, hvilket også fremgår af de vejledende retningslinjerom lægekonsulenters rolle i sager om førtidspension.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen