Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1062829_0001.png
1062829_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 3. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2011-0017607
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 5.december 2011 følger hermed social- og integrationsministerens ende-lige svar på spørgsmål nr. 74 (BEU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bent Bøgsted (DF).
Spørgsmål nr. 74:”Må Socialmedicinsk Enhed (SME) Aalborg indkalde patienter til samtale ogundersøge, når det er på foranledning af kommunerne, der bruger SME til atvurdere speciallægers udtalelser?”
Svar:Jeg er bekendt med, at de Socialmedicinske Enheder tilbyder flere typerydelser til kommunerne, herunder bl.a. deltagelse i møder med anden aktør,undervisning og papirvurderinger.Hvis kommunerne vælger at benytte lægekonsulenter fra de socialmedicin-ske enheder til at vurdere læge- og speciallægeerklæringer i fx en førtids-pensionssag, er der tale om papirvurdering, og der gælder de samme vejle-dende retningslinjer for lægekonsulentens medvirken som for de kommunaltansatte lægekonsulenter.En lægekonsulent, der bistår kommunen med papirvurdering, har ikke tilopgave selv at undersøge borgeren, da der alene er tale om en rådgivendeadministrativ funktion, og der ikke består et læge-/patientforhold mellem”papirlægen” og borgeren.Det er vigtigt at holde sig dette for øje, da der gælder forskellige ansvarsreg-ler for lægeuddannede personer alt efter, om de udøver lægefaglig virksom-hed i form af patientbehandling, eller om de er ansat i administrative stillin-ger. Hvis der er tale om et læge-/patientforhold, gælder autorisationslovensregler, mens det ikke er tilfældet for ”papirlæger”, hvor opgaven er admini-
2
strativ og består i at yde sagkyndig bistand til forståelsen af behandlendelægers erklæringer mv.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen