Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. december 2011
/ J.nr. 2011-0016777
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 5.december 2011 følger hermed social- og integrationsministerens ende-lige svar på spørgsmål nr. 71 (BEU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sørensen (EL).
Spørgsmål 71:”Kan ministeren bekræfte, at velfærdsministeren i 2008 erkendte, at der ikkeer lovhjemmel for at pålægge kommunerne bestemte retningslinjer for an-vendelsen af lægekonsulenterne”
Svar:Jeg antager, at der i spørgsmålet henvises til den daværende velfærdsmini-sters endelige svar af 6. oktober 2008 på spørgsmål nr. 232 fra FolketingetsArbejdsmarkedsudvalg (AMU Alm. del).I svaret bemærkede den daværende velfærdsminister bl.a.:”…Der er ikke fastsat regler om de kommunale lægekonsulenters arbejdsopga-ver i de sociale love.Da lægekonsulenterne er administrative medarbejdere i kommunerne, er desom andre ansatte underlagt den kommunale arbejdsgiver, det vil sigekommunalbestyrelsen. Det er derfor kommunalbestyrelsen, der fastlæggerlægekonsulentens arbejdsopgaver og har instruktionsbeføjelse over for læ-gekonsulenten.Velfærdsministeriet har derfor alene mulighed for at vejlede kommunerne omlægekonsulenternes arbejdsopgaver i fx førtidspensionssager ud fra de sag-
2
lige hensyn, der bør tages for at sikre den bedst mulige sagsbehandling idisse sager.Det daværende Socialministerium har således i overensstemmelse medFolketingets Ombudsmands udtalelser vejledt kommunerne om lægekonsu-lentens rolle i førtidspensionssager. Der henvises til punkterne 202 til 205om lægelig bistand i Socialministeriets Vejledning nr. 54 af 31. august 2007...”.Jeg kan således bekræfte, at den daværende velfærdsminister i 2008 varbekendt med, at der ikke var hjemmel til at udstede retligt bindende reglerom lægekonsulenternes funktion.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen