Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1051972_0001.png
1051972_0002.png
1051972_0003.png
1051972_0004.png
TALE
24. november 2011
Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd omlægekonsulenter, samrådsspørgsmål G (BEU alm.del), den 29. november 2011(Det talte ord gælder)
J.nr. 2011-0015486AMS/ath/ami

Samrådsspørgsmål G:

”Hvordan forholder ministeren sig til, at kommuner senderpersoner, der af egen læge eller speciallæge er berettiget tilførtidspension, sygedagpenge m.v., videre til lægekonsulen-ter og på grund af lægekonsulenternes udtalelse mister rettentil ydelserne og dermed står uden indtægt?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bent Bøgsted (DF).

Tale – det talte ord gælder:

Jeg er klar over, at der har været rejst kritik i medierne af dether område. Der har været eksempler fremme om borgere,der har haft oplevelsen af at været kommet i klemme i sy-stemet. Det har jeg fokus på. Og det vil jeg tage med i minevidere overvejelser for det kommende arbejde med at refor-mere sygedagpenge, førtidspension og fleksjob.Det er vigtigt for mig at slå fast, at langt de fleste menneskernu engang har det bedst, når de har et arbejde. Ingen får detbedre af at gå alene rundt derhjemme. Mennesker skal havenoget at stå op til om morgenen, faglige udfordringer og kol-legaer at være sammen med.Derfor er det vigtigt, at kommunen tilrettelægger en aktiv oghelhedsorienteret indsats, der kan bringe sygemeldte borgeretilbage i arbejde. Den sygemeldte skal have medindflydelse
og selv være med til at afgøre, hvad der er den rigtige løs-ning. Det tror jeg nu engang på, giver de bedste resultater.Der kan ikke sluttes fra diagnose til arbejdsevneNoget andet der er vigtigt at nævne er, at to personer medsamme sygdom kan klare sig helt forskelligt og have heltforskellig arbejdsevne. Eksempelvis arbejder nogle kræftpa-tienter, selv med meget alvorlig sygdom, mens andre er såpåvirket af deres sygdom, at deres arbejdskapacitet er megetnedsat eller måske helt væk. Man kan med andre ord ikkeslutte fra en lægefaglig diagnose til arbejdsevne. Og man kanikke bruge en diagnose alene til at dømme sygemeldte indeeller ude af arbejdsmarkedet.Lægers rolleDerfor er det heller ikke lægens bord at tage stilling til, omen borger har ret til en ydelse eller ej. Det gælder både forborgerens egen læge og for en speciallæge. Og det er ikkelægens bord at beslutte, hvilken indsats der skal til for atkomme tilbage i arbejde. Derfor vil jeg også gerne slå fast, atjeg ikke er tilhænger af, at lægen bliver overdommer på bor-geres ret til ydelser. Og jeg mener heller ikke, at det er denvej, vi skal gå.Dermed ikke sagt, at lægen ikke er vigtig, når indsatsen skaltilrettelægges, så sygemeldte kan komme tilbage på arbejds-markedet.Det er lægens opgave at give en lægefaglig vurdering til brugfor kommunens behandling af den enkelte sag. Lægen rådgi-ver om nødvendige skånehensyn. Lægen kan fx også vurde-re, om en planlagt indsats er tilstrækkelig skånsom, og omdet skulle være nødvendigt med fuld hvile i en periode.
2
Sagsbehandleren træffer afgørelse om ydelserOm en borger kan arbejde afhænger af mere end en diagno-se. Nogle af de forhold, der har betydning, er:Arbejdspladsens viljeArbejdspladsens muligheder for at tage skånehensynog indrette arbejdsopgaverBorgerens netværkBorgerens egen motivation og overskudBorgerens tro og lyst til en fremtid med arbejdeBehandlingen i sundhedssystemetDet er den kommunale sagsbehandler, som samler alle trå-dene i forhold til borgeren. Det er også sagsbehandleren,som hjælper borgeren med at se og etablere konkrete mulig-heder fx på en arbejdsplads. Det er sagsbehandleren, der vednoget om, hvilke aktive tilbud, hjælpemidler, mentor mv.,som den enkelte borger kunne have brug for i forhold til atkomme tilbage på arbejdsmarkedet.Derfor er det også den kommunale sagsbehandler, der tagerden endelige afgørelse om fx tilkendelse af førtidspension.Lægekonsulentens rolleLægekonsulenten er - i modsætning til borgerens egen læge -en administrativ medarbejder ansat i kommunen. Lægekon-sulenten er en vigtig hjælp for sagsbehandleren.Det er lægekonsulentens opgave at bistå sagsbehandlerenmed lægefaglig ekspertise i de ofte komplicerede sager.Det kan ske ved, at lægekonsulenten hjælper med at klarlæg-ge indholdet af andre lægers udtalelser. Det kan fx være læ-geerklæringer fra den praktiserende læge, speciallægeerklæ-ringer eller journaloplysninger fra sygehuse.
3
Hvis de lægelige oplysninger i en sag ikke er tilstrækkelige,kan lægekonsulenten pege på, hvilke oplysninger der mang-ler.Uden en lægekonsulent vil den kommunale sagsbehandlerhave svært ved at navigere rundt i en meget kompliceret læ-geverden og støtte borgeren i at komme tilbage på rette spor.Retssikkerheden for de sygemeldteRetssikkerheden for den enkelte sygemeldte er selvfølgelighelt afgørende. Derfor kan borgeren klage over kommunensafgørelse til Beskæftigelsesankenævnet. Hvis klagen bl.a.drejer sig om vurderingen af det lægefaglige, som er indgåeti dokumentationsgrundlaget for afgørelsen, kan klageinstan-sen behandle spørgsmålet i forbindelse med klagesagsbe-handlingen. Det er et meget vigtigt princip.Hvis borgeren mener, at lægekonsulenten har overskredet si-ne beføjelser eller begået fejl, kan borgeren klage til borgme-steren som den øverste ansvarlige for kommunens personale.AfslutningSom social- og integrationsministeren vil komme nærmereind på, er der igangsat to undersøgelser i regi af Ankestyrel-sen om lægekonsulentens rolle og funktion.Når de samlede resultater af undersøgelserne foreligger, vilsocial- og integrationsministeren og jeg vurdere, om det gi-ver anledning til, at der skal foretages ændringer.
4