Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1059164_0001.png
1059164_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. november 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 62 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).
J.nr. 2011-3205

Spørgsmål nr. 62:

”Hvad kan ministeren oplyse om, hvad Arbejdstilsynet har gjort for at undersøgefor bly på danske byggepladser, og hvad tilsynet har givet af påbud på baggrund afbly det seneste år?”

Endeligt svar:

Jeg lægger stor vægt på, at arbejdsgiverne tager deres ansvar alvorligt og sikrer, atderes ansatte har nogle ordentlige arbejdsmiljøforhold. Fx er det vigtigt, at ingenbliver syge og måske ligefrem pådrager sig en arbejdsskade, fordi de som led i de-res arbejde bliver udsat for farlige stoffer som bly.Jeg har i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Ar-bejdstilsynet, som oplyser følgende:”Når Arbejdstilsynet fører tilsyn på byggepladser, afgives der påbud, hvis det kon-stateres, at de beskæftigede kan blive udsat for påvirkning fra bly. Det gælder bådeved undersøgelse af konkrete klager om bly, og ved øvrige tilsyn på byggepladser.Der gives fx påbud til arbejdsgiveren om arbejdsmetoder, så blyholdigt støv ikkeudvikles og spredes, herunder om renholdelse af arbejdsstedet, samt påbud om hy-giejneforanstaltninger og brug af personlige værnemidler, fx i forbindelse med af-rensning af blyholdig maling på bl.a. vinduer.Herudover gives der påbud til bygherren om at tilvejebringe viden om eventuelleblyforekomster i de bygningsdele, der skal bearbejdes. Disse oplysninger skalfremgå af bygherrens plan for sikkerhed og sundhed (PSS), som skal være tilgæn-gelig for virksomhederne på byggepladsen.
Arbejdstilsynet kan ikke oplyse, hvor mange påbud på baggrund af bly der er afgi-vet til arbejdsgivere det seneste år, da dette ikke særskilt registreres ved påbudsaf-givelse. Bly indgår derimod i en bredere kategori om kemiske og biologiske be-lastninger. Inden for denne kategori har Arbejdstilsynet i 2011 indtil den 4. decem-ber afgivet i alt 159 påbud til arbejdsgivere i bygge- og anlægsbrancherne. Herud-over er der i samme periode givet i alt 96 påbud til bygherrer. Det kan dog ikke op-lyses, hvor stor en del af disse 96 påbud, der vedrører kemiske og biologiske be-lastninger, herunder bly.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2