Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1054064_0001.png
1054064_0002.png
1054064_0003.png
1054064_0004.png
TALE
4. november 2011
Beskæftigelsesministerens tale til samrådsspørgsmålF (Sanktioner/ungeydelse/udsættelser)(Det talte ord gælder)
J.nr. 2011-00144255.kt/alh/aih

Samrådsspørgsmål F:

”En analyse fra Københavns Kommune peger på, at bl.a. dehårde sanktioner overfor kontanthjælpsmodtagere og den la-ve ydelse til unge under 25 år er nogle af hovedårsagerne tilen fortsat stigning i antallet af udsættelser jf. ”Udsættelser I:Stadig flere sættes på gaden i København” fra Informationden 12. oktober 2011. Vil ministeren i forlængelse heraf tageinitiativ til:- at fjerne sanktionerne over for kontanthjælpsmodtage-re, der står i fare at blive sat ud af deres bolig?- at afskaffe den lave ydelse til unge under 25 år?”

Svar:

Det er aftalt, at det er mig, der starter.Lad mig først slå fast, at jeg synes, at det er meget trist ogdybt problematisk med den voldsomme stigning af folk, somsættes på gaden i København.Når folk mister deres bolig, bliver de sociale problemer end-nu større, og det får selvfølgelig konsekvenser i forhold tilsærligt børnene, som er en meget sårbar gruppe, men også iforhold til at komme i arbejde eller uddannelse. Det er ud-tryk for, at den politik, der har været ført ikke har været godnok.Det skal vi lave om på.
Regeringen vil derfor lave en reform af kontanthjælpsområ-det. Vi afskaffer først og fremmest de særligt lave ydelser påkontanthjælpsområdet. Vi mener nemlig ikke, at fattigdomfremmer beskæftigelse. I stedet skal vi sikre, at de ledige fårbedre hjælp til at komme videre enten i job eller i uddannel-se.Jeg vil dog holde fast i princippet om, at man som kontant-hjælpsmodtager skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Deledige, somkan, skaldeltage aktivt i at komme tilbage til el-ler tættere på arbejdsmarkedet. Vi skal ikke lave en reform,der gør, at folk bliver længere på kontanthjælp.Men når der stilles krav til kontanthjælpsmodtagerne, skal deselvfølgelig kunne opfylde disse krav. Der skal derfor tagesudgangspunkt i den enkelte kontanthjælpsmodtagers situati-on. Kontanthjælpsmodtageren skal have et individuelt tilbud,som kan bringe ham eller hende tættere på eller tilbage tilarbejdsmarkedet. Og de skal have hjælp til at få løst de so-ciale og sundhedsmæssige problemer, der eventuelt måttevære.Men for at sikre at kontanthjælpsmodtagerne aktivt opfylderderes pligt til at stå til rådighed, er det vigtigt, at der er enkonsekvens ved at udeblive fra samtaler og tilbud eller sigenej til job. Det, synes jeg, kun er rimeligt.For de udsatte kontanthjælpsmodtagere har kommunerne al-tid skullet vurdere, om der er forhold, der gør, at deikkeskalhave en sanktion. Det kan fx være svær psykisk sygdom ellersvære sociale problemer.Der skal kun gives en sanktion til denne gruppe af kontant-hjælpsmodtagere, hvis det fremmer deres rådighed, og der-med deres mulighed for at komme tættere på arbejdsmarke-det.
2
Hvordan vi bedst tager hånd om kontanthjælpsmodtageremed sammensatte sociale problemer vil derfor have en cen-tral plads i regeringens overvejelser om en reform af kon-tanthjælpsområdet. Vi skal tage fat på og sikre bedre hjælptil at løse de forskelligartede problemer, som denne gruppehar.Vi skal finde løsninger, der kan nedbryde grænserne mellemforvaltningerne og have et fælles mål om at sikre disse bor-gere den hjælp, der er behov for. Både den sociale indsats ogbeskæftigelsesindsatsen skal tænkes ind.Og så må vi se på, om der er noget i sanktionsreglerne viskal gøre bedre, så kommunerne også tager de socialfagligehensyn, de skal til de kontanthjælpsmodtagere, der er langtfra arbejdsmarkedet.For så vidt angår ungeydelsen, så har vi haft en ungesats irigtig mange år, fordi unge under 25 år på kontanthjælp skalligestilles med unge, der er i gang med en uddannelse og fårSU.En højere kontanthjælp må ikke stå i vejen for, at en ung bli-ver motiveret til at tage en uddannelse, alene fordi forsørgel-sesgrundlaget bliver mindre.Når man er mellem 18 og 30 år, så er det vigtigste at få sigen uddannelse. Derfor er det vores tanke at lave enuddan-nelsesretog- pligtfor denne gruppe. De skal i gang med enuddannelse.Hvis de unge træder direkte ind på arbejdsmarkedet, vilmange af dem jo gøre det som ufaglært arbejdskraft. Så fårde ofte svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet. De ri-sikerer at næste gang, der skal fyres folk, så er det dem derryger ført.
3
Derfor skal vi klæde de unge bedre på til de udfordringer demøder på arbejdsmarkedet ved at motivere dem til uddannel-se.Regeringen er meget opmærksom på de problemstillinger,der er hos de udsatte kontanthjælpsmodtagere samt hos deunge. Regeringen er derfor også meget optaget af, hvordanvi sikrer den bedste indsats for disse grupper.
4