Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1042177_0001.png
1042177_0002.png
1042177_0003.png
1042177_0004.png
TALE
14. oktober 2011
Beskæftigelsesministerens tale ved samråd i Beskæf-tigelsesudvalget – Samrådsspørgsmål B og C
J.nr. xxxx4. kt./Haw

Spørgsmål B

Kan ministeren bekræfte, at det var vurderingen, da dagpen-gereformen blev vedtaget i juni 2010, at der årligt ville falde2.000-4.000 personer ud af dagpengesystemet, når reformener fuldt indfaset?

Spørgsmål C

Vil ministeren redegøre for, hvilke nye oplysninger der lig-ger til grund for, at ministeren nu vurderer, at der i stedet vilfalde 7.000-12.000 personer ud af dagpengesystemet årligt?

Tale – Det talte ord gælder:

IndledningJeg vil starte med at sige, at regeringen med udspillet til enfinanslov har taget initiativ til at give en håndsrækning til deledige, som bliver hårdt ramt af dagpengereformen.Dagpengereformen betyder nemlig, at forholdsvist mangeledige står til at miste dagpengeretten til næste sommer – ogsamtidig er vækstudsigterne for dansk økonomi og dermedbeskæftigelsesmulighederne for de ledige relativt begrænse-de.Det har vi ikke tænkt os at sidde overhørigt – og derfor harvi allerede nu lagt op til at angribe udfordringen fra flerefronter.
Regeringen vil derforforlænge dagpengeperioden med et ½ årfor de ledige, der falder ud af dagpengesystemet i 2. halvår 2012,og som også var ledige 1. juli 2010, hvor deres dagpengeperiodeblev beskåret som følge af genopretningspakken.
Derudover så kickstarter vi den danske økonomi. Regeringenfremrykker og igangsætter blandt andet offentlige investe-ringer i bygge- og anlægsprojekter for 18,7 mia. kr. i 2012og 2013. Det er nu, vi skal renovere, skoler, veje og sygehu-se, så den lokale tømrer, murer og vvs-montør igen kankomme i arbejde.Og så skal vi i gang med at se på hele beskæftigelsesindsat-sen, så vi sikrer at ledige ikke spilder deres tid med menings-løs aktivering, men i stedet får den opkvalificering og hjælp,som kan bringe dem tilbage på arbejdsmarkedet.SamrådsspørgsmåleneHvis jeg skal gå til de konkrete spørgsmål, som er stillet, såvil jeg indlede med at sige, at jeg er glad for, at få mulighedfor at redegøre nærmere for de tal, som Fru Ulla Tørnæs tid-ligere har spurgt mig om i et mundtlig § 20-spørgsmål.Når vi taler om tal, så er det vigtigt at vi gør os klart, hvaddet er for nogle forudsætninger og skøn, som ligger til grund.Og derfor er det også min forhåbning, at vi på samrådet her idag kommer til bunds i de forskellige tal og de forudsætnin-ger, som ligger til grund for tallene.Spørgsmål BSom svar på spørgsmål B kan jeg bekræfte, at det var vurde-ringen, da dagpengereformen blev vedtaget i juni 2010, atder årligt ville falde 2.000-4.000 personer ud af dagpengesy-stemet, når reformen er fuld indfaset.Forudsætningen for dette skøn er for det første, at der er taleom en normal konjunktursituation. Og så er den anden – og2
helt centrale – forudsætning, at afkortningen af dagpengepe-rioden er fuldt indfaset. Det vil altså sige, at det er fra år2014 og frem, at det forventes, at 2.000-4.000 personer årligtvil opbruge dagpengeretten.Skønnet på de 2.000-4.000 personer er altså den langsigtedekonsekvens, når dagpengereformen er fuldt indfaset og alledagpengemodtagere har en 2-årig dagpengeperiode.Og dette skøn er der ikke ændret på.Det er egentlig det korte svar på spørgsmål B – og jeg vilderfor gå videre til at svare på spørgsmål C.Spørgsmål CFor det er nemlig rigtigt, at jeg som svar på et mundtligt §20-spørgsmål den 12. oktober oplyste, at Beskæftigelsesmi-nisteriet har skønnet, at mellem 7.000 og 12.000 ledige vilmiste dagpengeretten i løbet af andet halvår af 2012.Hvordan hænger det så sammen? Er der tale om nye skøn ogvurderinger?Nej - forklaringen på de to forskellige tal er, at der er tale omto forskellige spørgsmål og to forskellige situationer.Det mundtlige § 20-spørgsmål, som jeg svarede på, handledeom, hvor mange personer som ville opbruge retten til dag-penge den 1. juli 2012. Og som svar oplyste jeg, at Beskæf-tigelsesministeriets bedste skøn er, at der i perioden fra 1. ju-li til 31. december 2012 vil være mellem 7.000 og 12.000personer, som ville falde ud af dagpengesystemet.Da den tidligere regering gennemførte dagpengereformenvalgte man en meget hurtig indfasning af dagpengereformen.Og dette valg af en hurtig indfasning indebærer, at der under
3
indfasningen vil være flere end de 2.000-4.000, der risikererat opbruge dagpengeretten.Forklaringen er, at der i en overgangsperiode er flere, der fårafkortet deres igangværende dagpengeperiode, og at særligtmange vil være i risiko for at miste dagpengeretten i midtenaf 2012.Beskæftigelsesministeriet har specifikt regnet på, hvor man-ge der forventes at opbruge dagpengeretten i 2. halvår af2012, hvor dagpengereformen er under indfasning. Ministe-riet har i den forbindelse - som nævnt flere gange - skønnetat mellem 7.000 og 12.000 personer vil falde ud af dagpen-gesystemet, imens ordningen er under indfasning. Jeg skal iden sammenhæng understrege, at der er en betydelig usik-kerhed knyttet til dette skøn.For god ordens skyld vil jeg til sidst nævne, at det i forbin-delse med behandlingen af lovforslaget om dagpengerefor-men ikke blev diskuteret, hvor mange personer, som villekunne miste dagpengeretten under selve indfasningen af re-formen. Det fremgik dog af lovforslaget, at der allerede i2012 vil være betydelige mindreudgifter som følge af dag-pengereformen.
4