Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
12. oktober 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. september stillet følgende spørgsmål nr.415 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraNikolaj Willumsen (EL).
Sagsnr. 2012 - 8370
”En ny rapport fra den Europæiske Faglige Sammenslutning, ETUC, påpeger atTrojkaens krav er i strid med fundamentale internationale rettigheder. Ministerenbedes derfor redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre at grundlæggendefaglige rettigheder ikke undergraves som en del EU's krisepolitik, jf.http://www.etui.org/Publications2/Working-Papers/The-crisis-and-national-labour-law-reforms-a-mapping-exercise.”
I visse lande er tilpasningsbehovet som følge af krisen omfattende. Det er derformuligt, at den økonomiske genopretning i visse lande medfører ændringer i vilkå-rene på f.eks. arbejdsmarkedet, som af nogle vil blive opfattet som forringelser afeksisterende rettigheder, uden at det i sig selv udgør brud på internationale forplig-telser.Jeg har fra den omtalte rapport noteret mig, at fagforeningerne i de berørte lande inogle tilfælde har klaget til ILO og Europarådet, og at der endnu ikke foreligger enstillingtagen til klagerne.Det er vigtigt, at EU-institutionerne og EU-landene ikke går på kompromis medgrundlæggende rettigheder på arbejdsmarkedet, og at EU-lovgivning på områdetoverholdes. Det er Kommissionens pligt, som Traktatens vogter, at sikre overhol-delsen af EU-lovgivningen. Det gælder også, når det drejer sig om implementerin-gen af økonomiske reformer som led i diverse låneprogrammer. Fx vil et punkt i etreformprogram om at øge arbejdstiden ikke kunne retfærdiggøre brud på EU’s ar-bejdstidsdirektiv.De betingelser, som indgår i låneprogrammerne til nogle EU-lande, fastsættes af depågældende lande i dialog med trojkaen. Det er som udgangspunkt op til det enkel-te land at identificere hvilke konkrete politikinstrumenter, som vurderes tilstrække-lige til at korrigere de ubalancer, der gav anledning til låneprogrammet. Det er ogsådet pågældende land selv, der er ansvarligt for at sikre overholdelse af dets forskel-lige internationale forpligtelser, herunder på arbejdsmarkedsområdet.
Jeg skal understrege, at økonomi- og indenrigsministeren generelt er ressortansvar-lig for den økonomiske krisehåndtering i EU.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2